Kluski kopytka z ziemniaków

Proporcje wypróbowane, wzięte z internetu i potem sprawdzone. 1 KG ZIEMNIAKÓW = 1 OBIAD DLA 5 OSÓB

Ważne żeby ziemniaki były mączyste, nie sałatkowe. Robiłam z ziemniaków z Lidla z etykietą „mączyste”. Kluski wyszły świetne, proste w krojeniu, nie nazbyt lepiące się. Tylko robię zbyt duże. One potem puchną w gotowaniu. Pasek ma mieć grubość ok. 3 cm.

Ciasto trzeba zagniatać szybko, nie ogrzewać rękami. Podobnie, jeśli ciasto nie wychodzi, jest zbyt rzadkie i zbyt klejące, to dodawanie mąki i jajek nic nie pomoże, tylko pogorszy. Ciasto wyjdzie wtedy twarde i gumowate. Kluczem są dobre, mączyste ziemniaki, dobrze odparowane.

1 kg ziemniaków zważonych po ugotowaniu, wystudzić!

2 szklanki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej – dodać do ciasta

2 jajka, sól

1 łyżka oleju – dodać do gotującej się wody.

PODANE ILOŚCI WYSTARCZĄ NA 1 OBIAD ! Dla pięciu osób starczyło na jeden obiad, w tym tylko Jagoda miała dokładkę. Na kolację do odsmażenia zostały dwie niewielkie porcje tylko dla dzieci (zjadłyby 2 razy więcej).

 

Ugotowane rozkładamy na tacy na tłuszczyku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *