Karkówka jest przepyszna, wybitna wg mojego przepisu. Przyprawy dałam z aniagotuje.pl.
1 kg karkówki 9-10 kotletów
3 cebule
1,5 szklanki wody
2 łyżki mąki pszennej
olej / smalec do smażenia
Przyprawy:
sól, pieprz, po pół łyżeczki majeranku i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kolendry, kilka ziaren angielskich, listki laurowe
Kawał karkówki pociąć na kotlety ok. 1 cm grubości. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć i zrumienić z obu stron na patelni. Cebulę obsmażyć w tym samym tłuszczu po mięsie. Mięso i cebulę włożyć do garnka. Podlać niedużą ilością wody. Zagotować a potem dusić powoli na małym ogniu ok. 45 minut pod przykryciem (w moim żeliwnym garnku).
Dodać do garnka przyprawy: po płaskiej łyżeczce majeranku i słodkiej papryki. 1/4 łyżeczki kolendry, kilka ziaren angielskich rozbić w moździerzu i dodać do garnka. Listki rozkruszyć rękami na malutkie kawałeczki.
Kolendrę można zastąpić oregano. Można dodać też 3 ząbki czosnku. Można pokropić sosem sojowym (ale nie robiłam).
Na końcu łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. Pycha!
Nie dać za dużo wody, dusić tylko 45 minut. Jest mięciutka, sos pyszny, pełen cebuli i przypraw.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.