- 200 g filetu z kurczaka
- 500 g marchewki
- 300 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka curry
- 1 l. bulionu
- 125 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
- kilka kropli tabasco
- kawałki jabłka, papryczki chili i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, marchewkę i pora w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jabłko pokroić w plasterki. Na oleju przesmażyć czosnek, następnie mięso. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać jabłko. Wlać ¾ bulionu i gotować 15 minut. Po 8 minutach dodać soczewicę. Na oleju przesmażyć warzywa, oprószyć mąką, zasmażyć, wlać resztę bulionu i śmietanę i gotować ok. 12 minut. Połączyć z soczewicą i mięsem. Doprawić solą, olejem sezamowym, octem i tabasco. Dekorować jabłkiem, chili i mietą.
Czas przygotowania: 60 minut
Najnowsze komentarze