Paella z kurczakiem Okrasa Lidl

PAELLA NR 1

SKŁADNIKI:

  • 500 g ryżu do paelli
  • 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
  • 1 kiełbasa chorizo  pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
  • 20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
  • 30 g umytej świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
  • niewielka ilość sosu piri-piri
  • 2 limonki, sparzone i umyte
  • oliwa, olej
  • 10-15 oliwek z sardelami
  • 5 g kurkumy
  • sól, biały pieprz

Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).

Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.

PRZYGOTOWANIE

Udka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.

Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.

Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.

Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.

Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.

Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.

JAK PODAWAĆ

Paellę kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.

PAELLA NR 2

Inna prosta paella Okrasy – z karkówką:

  • karkówka 500 g
  • ryż do paelli lub zwykły – 250 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • 1 cebula
  • papryczka chili – 0,5 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • pieczarki – 150 g
  • białe wino wytrawne – 100 ml
  • 1 szczypta szafranu, 1 szczypta kurkumy, natka pietruszki – 0,5 pęczka, świeża bazylia, cytryna, 2 suszone grzyby, sól, pieprz, oliwa

KROK 1: PODSMAŻAMY KARKÓWKĘ

Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.

KROK 2: DUSIMY DANIE NA WOLNYM OGNIU

Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki. Dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.

KROK 3: PODSMAŻAMY WARZYWA

Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

PAELLA NR 3

Paella espagnola z fasolą:

Inna paella by prawdziwy kucharz w prawdziwej Hiszpanii:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *