PAELLA NR 1
SKŁADNIKI:
- 500 g ryżu do paelli
- 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
- 1 kiełbasa chorizo pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
- 20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
- 30 g umytej świeżej kolendry
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
- niewielka ilość sosu piri-piri
- 2 limonki, sparzone i umyte
- oliwa, olej
- 10-15 oliwek z sardelami
- 5 g kurkumy
- sól, biały pieprz
Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).
Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE
Udka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.
Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.
Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.
Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.
Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.
JAK PODAWAĆ
Paellę kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
PAELLA NR 2
Inna prosta paella Okrasy – z karkówką:
- karkówka 500 g
- ryż do paelli lub zwykły – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- 1 cebula
- papryczka chili – 0,5 szt.
- czerwona papryka – 1 szt.
- pieczarki – 150 g
- białe wino wytrawne – 100 ml
- 1 szczypta szafranu, 1 szczypta kurkumy, natka pietruszki – 0,5 pęczka, świeża bazylia, cytryna, 2 suszone grzyby, sól, pieprz, oliwa
KROK 1: PODSMAŻAMY KARKÓWKĘ
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
KROK 2: DUSIMY DANIE NA WOLNYM OGNIU
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki. Dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.
KROK 3: PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
PAELLA NR 3
Paella espagnola z fasolą:
Inna paella by prawdziwy kucharz w prawdziwej Hiszpanii:
Najnowsze komentarze