Smaczna potrawka ale rewelacji nie było. Bardzo delikatna w smaku. No i przy podgrzewaniu natychmiast robi się paćka. Robić na 1 posiłek, nigdy na jutro.
Potrawka z kurczaka wyszła mi przypadkowo, bo dusiłam kilka udek z warzywami, wlałam do garnka za dużo wody, no i rozgotowałam (godzina na kilka udek to za długo). Więc usunęłam kości, dodałam więcej marchewki i groszku z puszki. W osobny garnuszku miałam zlany nadmiar powstałego rosołu, dodałam śmietany i łyżkę mąki ziemniaczanej. Oraz – uwaga – GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ. I sosu sojowego.
Powstała potrawka. Z warzyw była marchew, mało pietruszki i jeden spory por (zamiast cebuli).
To samo można zrobić z mięsa z rosołu. Trzeba wtedy cebulkę podsmażyć na maśle.
Można dać trochę soku z cytryny, ale OSTROŻNIE, i kolendry.
Potrawka – danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny. Znacznie rzadziej terminu „potrawka” używa się na określenie samego sosu powstałego podczas gotowania mięsa z warzywami. Dania potrawkowe to: potrawka z królika, z kurczaka, potrawka cielęca i kura w potrawce.
Zbliżonymi daniami są gulasz, ragoût, jjigae czy brytyjski stew.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.