Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty

Moje gołąbki bez zawijania w garnku Sammi – wyśmienite

Zrobiłam według poniższego przepisu (tylko kapusta niemłoda, zwykła biała). Udusiłam w garnku Sammi. Z 1 kg mięsa wyszło 16 sztuk. Były wyśmienite.

4 porcje

  • 500 g mielonego
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 200 g młoda kapusta
  • 600 ml bulion
  • 200 g ryż w saszetkach
  • 600 ml passata pomidorowa
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Do mielonego dodaj ugotowany ryż, posiekaną młodą kapustę, cebulę i 1-2 jajka (jak do mielonych). Dopraw do smaku solą i pieprzem i pieprzem ziołowym. Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki. Podsmaż je na patelni / lub od razu włóż do sosu i duś.

Sos: passata pomidorowa i bulion (400 ml), dodać trochę posiekanej kapusty, trochę cebulki, soli, cukru, pieprzu i pieprzu ziołowego. Może być oregano i słodka papryka. Duś pod przykryciem aż będą gotowe (ok. 30-40 minut).

PONIŻSZE TOMKA SĄ DOBRE, ALE SOS MA ZA DUŻO PRZYPRAW. NIE TRZEBA TYLE.

MOJA WERSJA LEPSZA. NIE DODAWAĆ DO SOSU KMINKU, MUSZTARDY, ZIÓŁ PROWANSALSKICH ANI CZOSNKU. DODAĆ TROCHĘ ŚMIETANY, CEBULKI I TROCHĘ POSIEKANEJ KAPUSTY I PIEPRZU ZIOŁOWEGO. TAK JAK DO TRADYCYJNYCH GOŁĄBKÓW!

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty Tomka Strzelczyka

  • 700g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 60g kaszy pęczak
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • pęczek koperku i natki pietruszki
  • 700ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.