Moje gołąbki bez zawijania w garnku Sammi – wyśmienite
Zrobiłam według poniższego przepisu (tylko kapusta niemłoda, zwykła biała). Udusiłam w garnku Sammi. Z 1 kg mięsa wyszło 16 sztuk. Były wyśmienite.
4 porcje
- 500 g mielonego
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 200 g młoda kapusta
- 600 ml bulion
- 200 g ryż w saszetkach
- 600 ml passata pomidorowa
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Do mielonego dodaj ugotowany ryż, posiekaną młodą kapustę, cebulę i 1-2 jajka (jak do mielonych). Dopraw do smaku solą i pieprzem i pieprzem ziołowym. Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki. Podsmaż je na patelni / lub od razu włóż do sosu i duś.
Sos: passata pomidorowa i bulion (400 ml), dodać trochę posiekanej kapusty, trochę cebulki, soli, cukru, pieprzu i pieprzu ziołowego. Może być oregano i słodka papryka. Duś pod przykryciem aż będą gotowe (ok. 30-40 minut).
PONIŻSZE TOMKA SĄ DOBRE, ALE SOS MA ZA DUŻO PRZYPRAW. NIE TRZEBA TYLE.
MOJA WERSJA LEPSZA. NIE DODAWAĆ DO SOSU KMINKU, MUSZTARDY, ZIÓŁ PROWANSALSKICH ANI CZOSNKU. DODAĆ TROCHĘ ŚMIETANY, CEBULKI I TROCHĘ POSIEKANEJ KAPUSTY I PIEPRZU ZIOŁOWEGO. TAK JAK DO TRADYCYJNYCH GOŁĄBKÓW!
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty Tomka Strzelczyka
- 700g mielonej wieprzowiny
-
1/2 główki młodej kapusty
-
60g kaszy pęczak
-
2 jaja
-
1 cebula
-
1 łyżeczka kminku
-
pęczek koperku i natki pietruszki
-
700ml passaty pomidorowej
-
1 łyżka musztardy
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
2 łyżeczki mąki pszennej
-
sól, pieprz
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.