Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 500 g fasoli typu Jaś
  • 500 g kiełbasy lub boczku, lub pół na pół
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego / dwie puszki pomidorów w zalewie lub świeżych (800 g)
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka cząbru, sól, pieprz, majeranek
  • natka
  • 1 łyżka oleju

Fasolkę namoczoną w nocy wrzucamy go garnka plus liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

Gdy fasola zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i przyprawy plus koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Fasolę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Tutaj wersja z Menu Dorotki:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *