Składniki:
- 500 g fasoli typu Jaś
- 500 g kiełbasy lub boczku, lub pół na pół
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego / dwie puszki pomidorów w zalewie lub świeżych (800 g)
- ziele angielskie, liście laurowe
- 1 łyżka cząbru, sól, pieprz, majeranek
- natka
- 1 łyżka oleju
Fasolkę namoczoną w nocy wrzucamy go garnka plus liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.
Gdy fasola zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i przyprawy plus koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Fasolę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Tutaj wersja z Menu Dorotki:
Najnowsze komentarze