Podstawą jest mięso wołowe i kmin rzymski (kumin). Podawać z tortillą.
Składniki:
- opakowanie mięsa wołowego mielonego (250 g)
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli z puszki
- 1 marchewka pokrojona bardzo drobno
- 2 duże cebule drobno pokrojone
- 3 ząbki czosnku
- płatki chilli
- 1/2 łyżeczki oregano
- czubata łyżka proszku z chilli
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pomidory w zalewie
- pół papryczki ostrej
- świeża kolendra
Podsmażamy cebulę, marchewkę z przyprawami, wszystko razem. Jak się wymieszają i zeszklą dodajemy mięso. Dodajemy koncentratu pomidorowego albo pomidory w zalewie, podlewamy wodą. Na końcu papryczki i świeży pomidor. Pod koniec gotowania dodajemy czarną fasolę (pewnie ugotowaną). Posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem plus kapka śmietany dla złagodzenia ostrego smaku.
Tu inna wersja, facet dodaje czekolady i kawy:
Przepis Lidla
SKŁADNIKI
- 25 dkg mielonego mięsa „Świeża Porcja”
- 2 łyżki oliwy z oliwek Primadonna
- 1 puszka czerwonej fasoli Campo Largo
- 2 papryczki chili, posiekane w kosteczkę
- 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórki Nostia
- 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 100 ml wody lub bulionu Mikado
- 1 duża papryka, pokrojona w kosteczkę 1 x 1 cm
- 1 łyżeczka oregano Mikado
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Cebule kroimy i szklimy na oliwie. Czosnek siekamy i dodajemy razem z oregano do cebuli. Po minucie smażenia dodajemy kmin oraz mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy na patelnię pomidory wraz z zalewą oraz wodę lub bulion. Doprawiamy papryczką chili, solą i pieprzem cayenne. Dusimy na małym ogniu 20 min. Paprykę kroimy, dodajemy do całości i gotować następne 5 min. Przekładamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, i gotujemy na małym ogniu ok. 4 min, delikatnie mieszając.
JAK PODAWAĆ
Serwujemy z podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli lub z ryżem.
Mega proste domowe chilli con carne z gotowych składników
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 duża suszona papryka chili
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy
- 3 zabki czosnku
- 20 gram mielonej ostrej papryki
- 2 czubate łyżki papryki słodkiej w proszku
BRAK KMINU RZYMSKIEGO!
vzvz
Najnowsze komentarze