Indyjskie curry wieprzowe

PRZEPIS: Dla 4 osób Przygotowanie: 20 – 25 min. Gotowanie : 45 min. – 1 godz.

Można zrobić z kurczakiem.

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w średnią kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w średnią kostkę
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie paseczki / julienne
  • 1 jabłko Granny Smith pokrojone w kostkę
  • 1 chili – oko ptaka, z pestkami, lub bez
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek sułtańskich
  • 0,5 l rosołu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki jogurtu bałkańskiego
  • kolendra, sól, pieprz

Wieprzowinę odrobinę posól i popieprz. Do garnka z gorącym tłuszczem wrzuć mięso i smaż je aż się zarumieni. Odłóż mięso na talerz. Do garnka wrzuć po kolei paprykę, cebulę, czosnek, imbir, jabłko i chili. Podsmaż 2-3 min. Następnie dodaj curry i kurkumę, podsmaż przez 1 minutę. Dodaj żurawinę, rodzynki i rosół. Następnie dodaj mięso, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu ok 35 – 45 min. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, duś pod przykrywką na wolnym ogniu ok.10 min. Na koniec dodaj jogurt bałkański i posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *