Boczniaki smażone marynowane

SKŁADNIKI: (wg Olgi Smile, do wypróbowania)

  • 750 g boczniaków
  • 1 sztuka chili – papryczka ostra
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 60 ml oliwy około, może być więcej lub mniej
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki octu balsamico (można dodać sok z cytryny)
  • 3 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzewam 1 łyżka oleju, wkładam boczniaki dość ciasno i smażę. Gdy zaczynają skwierczeć na patelni stawiam garnek o takiej średnicy aby docisnął boczniaki do patelni. Tak smażę około 3-4 minut. Następnie garnek zdejmuję i smażę dalej z obu stron.
  2. Do miski wlewam oliwę, dodaje przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, posiekaną drobno chili bez pestek, poszatkowaną natkę, ocet i przyprawy. Mieszam.
  3. Boczniaki zalewam marynatą. Mieszam dokładnie i zostawiam minimum na 1 godzinę.
  4. Boczniaki przekładam do słoika, używam na kanapki lub do gorących ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *