Groch z kapustą

SKŁADNIKI

• 1 kg kapusty białej
• 500 g kapusty kiszonej
• 400 g suszonego grochu  – połówek
• 4 cebule
• 4 słodkie jabłka
• 3 marchwie
• 500 ml soku jabłkowego
• 4 łyżki oliwy lub masła
• sól
• pieprz
• ziele angielskie
• listki laurowe

PRZYGOTOWANIE

1. Groch zalewam dużą ilością zimnej wody i zostawiam na noc do napęcznienia. Rano przelewam na sicie czystą wodą, zalewam tak na wysokość 2 palców nad groch i gotuję do miękkości.
2. Cebulę obieram, kroję w drobną krostę i smażę na złoty kolor na patelni z oliwą.
3. Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłka również ścieram bez obierania. Kapustę świeżą, białą drobno szatkuję.
4. Obie kapusty wkładam do garnka, dodaję usmażona cebulę, starta marchew i jabłka, sok jabłkowy, listki, ziele, pieprz, rozgniecione oraz około 1-2 szklanek wody. Przykrywam i gotuję nie krócej niż 2-3 godziny.
5. Gdy kapusta jest miękka dodaję do niej ugotowany groch czasami z wodą, w której się gotował innym razem bez. Mieszam dokładnie i duszę jeszcze na małym gazie przez 15 minut. Podaję z chlebem białym lub razowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *