Golonka pieczona

Kupujemy golonki małe, z młodego mięsa, 1 golonka na osobę. Są kruche, szybciej się pieką i nie są zbyt tłuste. Niektórzy piszą, że powinny ważyć ok. 0,5 kg, inni kupują 1,5 kilowe (przednie). Sprzedają czasem peklowane, są lepsze. Najlepsze są z zasmażoną kapustą lub puree z grochu, albo z chrzanem/musztardą.

SKŁADNIKI:

  • 4 golonki wieprzowe
  • pół butelki jasnego piwa
  • 4 duże cukrowe cebule
  • 3 łyżki miodu
  • listki laurowe, ziele angielskie, ESTRAGON
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
  • ½ łyżeczki pikantnej papryki (również może być wędzona)
  • 1 łyżka miodowej musztardy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Posolone golonki gotujemy w garnku razem z zielem angielskim, listkami laurowymi, pieprzem. Dodajemy podpieczoną cebulę i estragon. Może być trochę włoszczyzny – ale nie musi. Gotujemy na małym gazie około 2 godzin. Wyławiamy golonki, wywar z gotowania zostawiamy i robimy z niego krupnik. Szkoda wylewać!
  2. Pokrojoną cebulę podduszam na patelni z odrobiną wywaru z garnka. Układam ją na dnie żeliwnego garnka.
  3. W misce mieszam miód z musztardą, ostrą papryką, słodką papryką, kilkoma szczytami soli. Dokładnie nacieram golonki.
  4. Na cebuli układam golonki, dolewam piwa, smalec, garnek przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 3 godziny. W międzyczasie kilka razy polewam sokiem, w którym się gotują. Pod koniec odkrywam, żeby się przypiekły.
  5. Można pod koniec drugiej godziny pieczenia dodać do brytfanny odciśniętej kiszonej kapusty i kilka ziemniaków. Będzie golonka z kapustą.

INNA WERSJA – z marynatą po bawarsku – przepis Lidla

Tak samo podgotowujemy golonki w garnku. Ugotowaną golonkę ostudzamy.

Przygotowujemy marynatę.

Łączymy ciemne piwo z czosnkiem, majerankiem, kminkiem i słodką papryką. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.

Pieczenie
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *