Boczniaki na maśle

Podstawowa wersja boczniaków to podsmażone w paskach na maśle klarowanym z solą, pieprzem i zieleniną (pietruszka, koperek czy posiekany świeży szpinak).

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub rukoli/koperku
  • sól i pieprz

Odciąć z boczniaków grube nóżki tak aby zostały same kapelusze.

Rozgrzać olej na patelni i wrzucić boczniaki obsmażyć je z obu stron na złoto.

Wyjąć podsmażone boczniaki na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu a patelnię opłukać i wytrzeć do sucha.

Wrzucić na patelnię boczniaki, wyciśnięty czosnek i masło, dodać soli i pieprzu podsmażyć chwilkę, uważając aby się nie przypaliło, sprawdzić czy są odpowiednio słone i  nakładać na talerz posypując zieleniną. Dobre ze świeżym chlebkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *