Boczniaki duszone w pomidorach

Boczniaki w pomidorach

dla 2-4 osób

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • /można podmienić na inny ulubiony tłuszcz do smażenia/
  • 400-500 g pomidorów sezonowych pokrojonych w mniejsze kawałki lub siekanych z puszki
  • sól, czarny pieprz, oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu np. winnego/balsamicznego

Boczniaki kroję w paski, przekładam do miski. Jeśli decyduję się na panierkę, to przyprószam mąką i delikatnie z pomocą dłoni mieszam je, panierując w mące (u mnie bez jajka, grzyby są dość wilgotne). Wariant bez mąki opisuję na końcu przepisu.

Cebulę kroję w półtalarki lub w piórka.

Rozgrzewam głęboką patelnię z masłem klarowanym (u mnie ok. 3/4 łyżki). Na rozgrzanym podsmażam cebulę oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, co jakiś czas mieszając, smażę, aż się zeszkli. W razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody, masła już nie dodaję.

Zeszkloną przekładam na talerz, a na patelni rozgrzewam drugą porcję masła (1-2 łyżki, bo grzybów jest dość sporo) i podsmażam boczniaki. Często mieszam, by mąka mocno nie przywarła do patelni (trochę będzie przywierać, to normalne, ale za chwilę złapią ją pomidory i ona zagęści sos). Chwilę podsmażam, aż mąka straci surowość, po czym dokładam cebulę. Doprawiam solą, pieprzem i oregano, po czym mieszam i smażę na niezbyt dużym ok. 10 minut. Dodaję pomidory, mieszam i duszę ok. 5 minut. Łącznie ok. 15 minut na ogniu.

Pomidory można dodać ciut szybciej –zależy to trochę od patelni –jeśli mąka mocno przywiera do dna, to żeby jej nie przypalić, można dodać pomidory ciut wcześniej i dusić boczniaki dłużej (np. 5 minut w cebuli i 10 minut w pomidorach), często mieszając.

Doprawiam solą, pieprzem i oregano. Można zakwasić sokiem z cytryny lub octem. Dokładam natkę, mieszam i gotowe.

Takie boczniaki smakują też na zimno –np. na kanapce z pesto lub w sałatce z rukoli. Przykładowa sałatka: rukola wymasowana z cytryną i oliwią, do tego boczniaki, parmezan i pieprz –pycha!

Wariant bez mąki żytniej:
Grzyby można podsmażyć bez panierki, ale te z panierką zagęszczają sos i wnoszą dodatkowe wartości odżywcze do dania, więc tej wersji akurat się na nią zdecydowałam. Jeśli bez panierowania, to wszystko tak samo, tylko pomijam mąkę, a pokrojone grzyby dokładam od razu do zeszklonej cebuli, już bez przekładania jej na talerz.

 

Boczniaki w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *