Jak robić ciasto wiadomo: mąka, woda mineralna bąbelkowa (jak nie ma to zwykła), trochę mleka, jajko, sól. Roztrzepać trzepaczką do gęstości śmietany. Do ciasta można dodać kapkę oleju.
Proporcje na ok. 12 naleśników
Nadzienie 1 – farsz serowy
- 600 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
- kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego
- kilka łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 surowe żółtka z wyparzonych jajek
- możemy dodać rodzynki
- można dodać cynamonu
Nadzienie 2 – farsz szpinakowy
Dwie torebki mrożonego szpinaku dobrze odsączyć z płynu. Dusić w rondlu, żeby był gęsty, bez płynu.
Posolić, popieprzyć, dodać czosnku, trochę masła i ewentualnie łyżeczkę śmietany (niekoniecznie).
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do rondla ze szpinakiem. Wymieszać. Na koniec do rondla z gorącym szpinakiem wrzucić ze 3 plastry żółtego sera posiekanego na kawałki. Wymieszać czekając, aż ser się roztopi, połączy ze szpinakiem i masa zgęstnieje.
Podawać: z siekaną natką pietruszki i ketchupem.
Nadzienie 3 – farsz ruski
Zrobić farsz jak do ruskich pierogów
Nadzienie 4 – oczywiście z dżemem
Nadzienie 5 – z twarożkiem waniliowym gotowym plus namoczone rodzynki
To na szybko, z gotowego twarożku. Można całość polać śmietaną z wanilią i zapiec.
Najnowsze komentarze