Naleśniki ser szpinak ruskie twarożek 5 przepisów

Jak robić ciasto wiadomo: mąka, woda mineralna bąbelkowa (jak nie ma to zwykła), trochę mleka, jajko, sól. Roztrzepać trzepaczką do gęstości śmietany. Do ciasta można dodać kapkę oleju.

Proporcje na ok. 12 naleśników

Nadzienie 1 – farsz serowy

  • 600 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego typu greckiego
  • kilka łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 surowe żółtka z wyparzonych jajek
  • możemy dodać rodzynki
  • można dodać cynamonu

Nadzienie 2 – farsz szpinakowy

Dwie torebki mrożonego szpinaku dobrze odsączyć z płynu. Dusić w rondlu, żeby był gęsty, bez płynu.

Posolić, popieprzyć, dodać czosnku, trochę masła i ewentualnie łyżeczkę śmietany (niekoniecznie).

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do rondla ze szpinakiem. Wymieszać. Na koniec do rondla z gorącym szpinakiem wrzucić ze 3 plastry żółtego sera posiekanego na kawałki. Wymieszać czekając, aż ser się roztopi, połączy ze szpinakiem i masa zgęstnieje.

Podawać: z siekaną natką pietruszki i ketchupem.

Nadzienie 3 – farsz ruski

Zrobić farsz jak do ruskich pierogów

Nadzienie 4 – oczywiście z dżemem

Nadzienie 5 – z twarożkiem waniliowym gotowym plus namoczone rodzynki

To na szybko, z gotowego twarożku. Można całość polać śmietaną z wanilią i zapiec.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *