Moja zapiekanka z czasów bujnej młodości. Z powodzeniem można robić bez mięsa. Dobre z dodatkiem piersi kurczaka pokrojonych w paski i podsmażonych.
Składniki na 5 porcji:
- kawałki kurczaka (można bez)
- makaron – ugotowany
- żółty ser, parmezan, inne dowolne sery / mieszanka
- sos pieczarkowy (ze śmietaną)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Sos pieczarkowy: podsmażyć trochę cebuli, wrzucić kawałki pieczarek, smażyć, na końcu śmietany/śmietanki. Dusić trochę, aż sos zgęstnieje.
Kawałki kurczaka obsmażyć na patelni z czosnkiem, zalać sosem pieczarkowym, włożyć ugotowany makaron. Wymieszać. Zredukować nadmiar sosu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać wiórki sera. Zapiekać ok. 15-20 minut.
szdfafaa
Najnowsze komentarze