Zapiekanka kurczak makaron pieczarki

Moja zapiekanka z czasów bujnej młodości. Z powodzeniem można robić bez mięsa. Dobre z dodatkiem piersi kurczaka pokrojonych w paski i podsmażonych.

Składniki na 5 porcji:

  • kawałki kurczaka (można bez)
  • makaron – ugotowany
  • żółty ser, parmezan, inne dowolne sery / mieszanka
  • sos pieczarkowy (ze śmietaną)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Sos pieczarkowy: podsmażyć trochę cebuli, wrzucić kawałki pieczarek, smażyć, na końcu śmietany/śmietanki. Dusić trochę, aż sos zgęstnieje.

Kawałki kurczaka obsmażyć na patelni z czosnkiem, zalać sosem pieczarkowym, włożyć ugotowany makaron. Wymieszać. Zredukować nadmiar sosu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać wiórki sera. Zapiekać ok. 15-20 minut.

 

szdfafaa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *