- 500 g mielonego mięsa, wieprzowa – wołowego
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 liść laurowy
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 20 g masła
- 1½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz, liść laurowy
- 250 g makaronu ze szpinakiem
- szklanka wody od gotowania makaronu
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na duże kawałki. Rozgrzać masło i usmażyć cebulę z grzybami. Następnie dodać mielone mięso, liść laurowy, zioła, sól i pieprz do smaku i smażyć, aż mięso przestanie być krwiste. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki.
- Wymieszać sos i gotować pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Makaron odcedzić i zachować szklankę wody od gotowania.
- Ugotowany sos wymieszać z gorącym makaronem i startym parmezanem. Dodać wodę, jeśli sos jest za gęsty. Udekorować listkami bazylii i startym parmezanem.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.