Sos do makaronu z mielonego mięsa plus pieczarki

  • 500 g mielonego mięsa, wieprzowa – wołowego
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 20 g masła
  • 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 250 g makaronu ze szpinakiem
  • szklanka wody od gotowania makaronu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na duże kawałki. Rozgrzać masło i usmażyć cebulę z grzybami. Następnie dodać mielone mięso, liść laurowy, zioła, sól i pieprz do smaku i smażyć, aż mięso przestanie być krwiste. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki.
  2. Wymieszać sos i gotować pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Makaron odcedzić i zachować szklankę wody od gotowania.
  3. Ugotowany sos wymieszać z gorącym makaronem i startym parmezanem. Dodać wodę, jeśli sos jest za gęsty. Udekorować listkami bazylii i startym parmezanem.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.