Bardzo proste danie do białego wina. W wersji najprostszej jest to makaron z kurkami w maśle, parmezanem i ziołami, natką pietruszki.
Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu pappardelle (wstążki)
- 200 g świeżych kurek
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietany 30%
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- parmezan
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pora pociętego w cienkie piórka. Po około dwóch minutach smażenia dodajemy dokładnie oczyszczone kurki i smażymy razem do miękkości, przez około 8 minut (jeśli na patelni jest zbyt sucho, możemy dodać 2-3 łyżki wody). Gdy grzyby i por są miękkie, dolewamy śmietanę, obficie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu dodajemy go do zawartości patelni i łączymy z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Inna wersja bez porów:
- ok. 0,5 kg kurek
- 0,5 kg makaronu krótkie rurki albo podobne
- 300 g kwaśnej śmietany 30 %
- 1 ostra papryczka dla zaostrzenia smaku
- majeranek, sól, pieprz
- 2 cebule
- żółty ser (starty)
Kupiłam raz kurki zamrożone, były gorzkie, nie kupować.
Cebulę smażymy na maśle do zeszklenia dodając drobno pokrojoną papryczkę. Dodajemy pokrojone kurki i smażymy na patelni ok. 10-15 minut. Przyprawiamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Pani daje też starty ser, ale można sobie darować.
Najnowsze komentarze