Makaron z kurczakiem i sosem sojowym – Natalia w Kuchni
Bardzo smaczny przepis na wykorzystanie piersi kurczaka, pod warunkiem, że kurczak jest drobno pokrojony. Smażyłam na maśle klarowanym plus trochę masła. Kapusta była biała, bo pekińskiej nie miałam. Dawać więcej oleju sezamowego niż sosu sojowego, to daje miły lekko sezamowy smak.
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 300 g piersi z kurczaka
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżeczki oleju sezamowego
- pieprz, sól
- pół szklanki wody od gotowania makaronu
- 500 g makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka i kapustę pokroić w paski.
Makaron odcedzić zostawiając 150 ml wody z gotowania.
Na maśle zeszklić cebulę. Dodać lekko osoloną pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć. Dodać kapustę, wodę z makaronu, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz. Pogotować pod przykryciem ok. 3 minut. Makaron wymieszać z sosem.
Najnowsze komentarze