Przepis Grzegorza z mniamMniam.pl wypróbowany przeze mnie 6 września 2018.
Cukinii wzięłam dwa razy więcej, pomidorów też. Śmietanki 12% wzięłam mniej niż połowę tego co jest w przepisie.
Dusiłam dłużej niż podane, aż cukinia mocno zmiękła i rozmiękła. Sos pesto konieczny, nadaje smak. Z parmezanem i bazylią wyborne.
Wyszło 3/4 woka jak na zdjęciu, czyli dużo.
Mimo że wydawało się dużo, sosu starczyło na 5 porcji, makaron został. Smakowało. Jagoda pochłonęła 1 miskę, Jaśmina pochłonęła 2 miski. Na obiad na drugi dzień nic nie zostało.
Makaron z lekkim sosem śmietankowym z pesto oraz z cukinią i pomidorami wg Grzegorza
- 1/2 kg makaronu – najlepiej w kształcie szerokich wstążek
- 2 cukinie o łącznej wadze około 40-50 dag
- 3 spore pomidory – około 40 dag
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka gotowego sosu pesto
- 1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do podania:
świeże listki bazylii
4-6 łyżek świeżo startego parmezanu (nie można niczym zastąpić, można ewentualnie pominąć)
- Umyte i osuszone cukinie pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm.
- Pomidory obierz (zrób na nich płytkie nacięcia, włóż na kilkanaście sekund do wrzątku, po tym zabiegu skórka praktycznie sama z nich zejdzie). Pokrój na ósemki, usuń nasiona i sok, następnie pokrój na cienkie paski.
- Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i cukinię. Lekko posól. Smaż na średnim ogniu często mieszając, aż cukinia się zeszkli.
- Dodaj śmietankę, pesto, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
- Sos zestaw z ognia, dodaj pomidory, wymieszaj.
Makaron ugotuje al dente. Makaron odcedzamy niezbyt dokładnie, nigdy nie przelewamy wodą.
Makaron wkładamy do osobnego garnka i mieszamy z sosem. Na talerzach posypujemy parmezanem plus listki bazylii.
Poniżej inna wersja:
Potrzebne składniki: ciemne penne, bakłażan, cebula, czosnek, białe wino, platki chil , pomidorki, parmezan, kapary, natka
Najnowsze komentarze