Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie, czasami z dodatkiem płatków czerwonej papryki (wówczas jego nazwa to spaghetti aglio, olio e peperoncino). Olej i czosnek są następnie wrzucane do spaghetti ugotowanego w osolonej wodzie.
porcja dla 2 osób
- 400 g spaghetti
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 papryczki chili, posiekane
12 łyżek oliwy z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu
garść posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie: sól i pieprz
starty parmezan (opcjonalnie, oryginał neapolitańskie nie zawiera)
Spaghetti gotujemy al dente (około 10 minut).
W międzyczasie podgrzewamy oliwę w głębokiej patelni.
Na średnim ogniu delikatnie podsmażamy czosnek i chili.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy razem przez 1-2 minuty.
Posypujemy pietruszką i podajemy.
Doprawiamy solą i pieprzem, możemy też posypać parmezanem.
Najnowsze komentarze