Spaghetti aglio e olio – czosnek i oliwa

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Danie powstaje poprzez lekkie podsmażenie cienko pokrojonego czosnku na oliwie, czasami z dodatkiem płatków czerwonej papryki (wówczas jego nazwa to spaghetti aglio, olio e peperoncino). Olej i czosnek są następnie wrzucane do spaghetti ugotowanego w osolonej wodzie.

porcja dla 2 osób

  • 400 g spaghetti
    4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    2 papryczki chili, posiekane
    12 łyżek oliwy z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu
    garść posiekanej natki pietruszki
    opcjonalnie: sól i pieprz
    starty parmezan (opcjonalnie, oryginał neapolitańskie nie zawiera)

Spaghetti gotujemy al dente (około 10 minut).
W międzyczasie podgrzewamy oliwę w głębokiej patelni.
Na średnim ogniu delikatnie podsmażamy czosnek i chili.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy razem przez 1-2 minuty.
Posypujemy pietruszką i podajemy.
Doprawiamy solą i pieprzem, możemy też posypać parmezanem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *