Na zdjęciu są dwie nasze miseczki. W nich 300 g makaronu, czyli po 150 na osobę.
Porcja jak widać bez górki ale solidna. Żadnych dokładek.
Ten sam makaron, czyli 300 g w naszej patelni. Akurat na dwie osoby.
A poniżej po 125 g na osobę. Miseczki nie są do pełna. Jagoda i Światek mówią, że za dużo. Że wystarczy po 100 g, czyli 3/4 miseczki.
Norma włoska to 60-100 g makaronu na osobę.
100-120 g jeżeli jest to danie główne.
170 g jeżeli jest to jedyne danie.
DO ZUPY: ok. 50-60 g na osobę
Odcedzając makaron zachowaj część wody z gotowania. Skrobiowa woda z makaronu działa zarówno jako zagęszczacz, jak i emulgator, pozwalając dwóm płynom (sosowi i słonej wodzie) wejść w bardzo aromatyczną symbiozę. Wzmacnia ogólny smak i pomaga uzyskać cudowną kremową konsystencję i konsystencję sosu.
Dodawaj makaron do garnka z sosem, zamiast polewać go sosem na talerzu. To właśnie tutaj szklanka wody z makaronu okazuje się najskuteczniejsza. Jedna lub dwie chochle skrobiowej wody połączą danie i sprawią, że makaron będzie dobrze pokryty sosem.
https://pastaevangelists.com/blogs/blog/how-is-pasta-served-in-italy-your-questions-answered
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.