Skrzydełka pieczone 3 przepisy Oddaszfartucha

PRZEPIS NR 1 Pyszne i delikatne skrzydełka z piekarnika
składniki:
2 kg skrzydełek
750mlwody mineralnej gazowanej
350ml jasnego piwa
1 łyżka sosu chili lub innego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżkę ostrej papryki
1/2 łyżki kurkumy
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżki pieprzu czarnego
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku lub 1/2 łyżki suszonego

PRZEPIS NR 2

  • 2 kg skrzydełek
  • 1 l wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka sosu tabasko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżki chili
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżki imbiru
  • 1/2 łyżki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku

Dzieli skrzydełka na części. Patent z wodą mineralną i sosem tabasco. Piecze na kratce, gdzie wchodzi idealnie 2 kg skrzydełek, pod spodem jest folia aluminiowa.

PIECZENIE: około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wkładamy do gorącego piekarnika. W połowie pieczenia odwraca, żeby się zrumieniły.

PRZEPIS NR 3:

składniki :

  • 1,2 kg skrzydełek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 60 g masła
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z jednej cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku

PIECZENIE:

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st. na pół godziny. W międzyczasie robimy sos, którym polewamy skrzydełka.

 

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.