- 2 kg skrzydełek
- 1 l wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka sosu tabasko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżki chili
- 1/2 łyżki kurkumy
- 1/2 łyżki imbiru
- 1/2 łyżki pieprzu czarnego
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
Dzieli skrzydełka na części. Patent z wodą mineralną i sosem tabasco. Piecze na kratce, gdzie wchodzi idealnie 2 kg skrzydełek, pod spodem jest folia aluminiowa.
PIECZENIE: około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wkładamy do gorącego piekarnika. W połowie pieczenia odwraca, żeby się zrumieniły.
DRUGI PRZEPIS:
składniki :
- 1,2 kg skrzydełek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku
- 60 g masła
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki miodu
- sok z jednej cytryny
- 200 ml soku jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
PIECZENIE:
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st. na pół godziny. W międzyczasie robimy sos, którym polewamy skrzydełka.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.