Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej – trochę ostre, trochę słodko-kwaśne, trochę azjatyckie.
NA 10 SKRZYDEŁEK:
Glazura:
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml musztardy
- 100 ml pomarańczowego dżemu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
SKRZYDEŁKA LIDLA AMERYKAŃSKIE (BUFFALO WINGS) Z SOSEM BBQ
Podaje się ze słupkami świeżych warzyw, najlepszy jest seler naciowy.
Skrzydełka muszą być DOKŁADNIE WYSUSZONE.
Wszystko zrobiłam jak trzeba, ale w temperaturze 190 stopni po 30 minutach były blade i surowe. Podniosłam do 230 stopni i piekłam w sumie 1 godzinę. Nie były równo upieczone, bynajmniej. Upieczone na bokach, na których leżały, reszta blada. Nieładnie wyglądały.
Maczaliśmy w sosie barbecue i w smaku były pyszne.
Poszło 6 opakowań skrzydełek, każde po 5 sztuk, w sumie 30 skrzydełek na 4 osoby!!! Ale najedliśmy się do syta, pod koniec już na siłę. Na 5 osób z trudem, ale by wystarczyło.
Do mąki dajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, co spowoduje że będą chrupiące. Obtaczamy w mieszance mąki i proszku i bez zwłoki dajemy do pieca, bo nie chcemy, żeby ta panierka za bardzo zwilgotniała. Mąki nie może być na skrzydełkach zbyt mało, ponieważ ostatecznie wpłynie to na ich smak i chrupkość.
- skrzydełka kurczaka – 800 g
- mąka pszenna – 20 g
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
- sól – 1 płaska łyżeczka
- pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki
SOS
- sos BBQ – 1 łyżka
- sos do hamburgerów – ½ łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- miód gryczany – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
KROK 1: OBTACZAMY SKRZYDEŁKA W SUCHYCH SKŁADNIKACH
Mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia (opcjonalnie) mieszamy w dużej misce. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kolejno skrzydełka kurczaka.
KROK 2: PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 – 220°C.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Siekamy czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce. Po upieczeniu wrzucają skrzydełka do garnka z sosem i mieszają lub maczają w sosie w miseczce.
JAK JEŚĆ SKRZYDEŁKA WEDŁUG KFC
#1 Chwyć kawałek kurczaka w obie ręce
#2 Przekręcaj, aż poczujesz, że kości się luzują
#3 Delikatnie pociągnij za jedną z kości, żeby wyjąć ją ze środka
#4 Teraz wyjmij drugą kość z drugiej strony
#5 Skrzydełko zanurz w ulubionym sosie i…gotowe!
Oryginalne buffalo wings są bardzo proste i są pod tym linkiem. Oni jedzą je z ostrym sosem Frank’s wymieszanym z masłem dla złagodzenia ostrości plus seler naciowy i dip z sera pleśniowego, który też łagodzi ostry smak sosu. Na Allegro za 20 zł
Najnowsze komentarze