Przepis w sumie z kulinarneprzeboje.pl
Do standardowej kapusty zasmażonej z zasmażką (ale bez octu i cukru) dodałam wędzonego boczku w kostkę podsmażonego na patelni i kiełbasy pokrojonej w kostkę (dwa razy więcej niż boczku) też podsmażonej. Dodałam też ugotowanych ziemniaków al dente z poprzedniego dnia pokrojonych w kostkę. Robi się lekki bigosik na samodzielne danie. Jaśminie nawet smakował, choć przeszkadzał jej oczywiście koper.
Przepis kulinarnych przebojów:
Młoda kapusta po gospodarsku
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 500 g
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 2 średnie młode ziemniaki – ok. 260 g
- 100 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanki bulionu
- szczypta papryki ostrej mielonej
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do oprószenia dania
Poddusić kapustę, dodać dodatki.
Bigos z młodej kapusty
To samo co u góry ale bez ziemniaków, trochę inne przyprawy i pomidory.
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
- duża cebula
- ok. 200 g boczku wędzonego
- ok. 280 g kiełbasy
- 1 duża marchewka
- 1,5 szklanki wody lub bulionu
- ziele angielskie, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół pęczka koperku
- zasmażka
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.