Młoda kapusta po gospodarsku i jako bigos

Przepis w sumie z kulinarneprzeboje.pl

Do standardowej kapusty zasmażonej z zasmażką (ale bez octu i cukru) dodałam wędzonego boczku w kostkę podsmażonego na patelni i kiełbasy pokrojonej w kostkę (dwa razy więcej niż boczku) też podsmażonej. Dodałam też ugotowanych ziemniaków al dente z poprzedniego dnia pokrojonych w kostkę. Robi się lekki bigosik na samodzielne danie. Jaśminie nawet smakował, choć przeszkadzał jej oczywiście koper.

Przepis kulinarnych przebojów:

Młoda kapusta po gospodarsku

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 500 g
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 2 średnie młode ziemniaki – ok. 260 g
  • 100 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanki bulionu
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • pół łyżeczki czosnku suszonego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do oprószenia dania

Poddusić kapustę, dodać dodatki.

Bigos z młodej kapusty

To samo co u góry ale bez ziemniaków, trochę inne przyprawy i pomidory.

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
  • duża cebula
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • ok. 280 g kiełbasy
  • 1 duża marchewka
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • ziele angielskie, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka koperku
  • zasmażka

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.