Grillowanie warzyw, mięsa, marynaty, sosy

Sosy na grilla, oprócz gotowego barbecue, ketschupu.

SOS RÓŻOWY

  • 1 szklanka majonezu
  • 5 łyżek keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • sól
  • pieprz
  • Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, schładzamy.

SOS ŚLIWKOWY

  • 1 szklanka majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny, mielony
  • 5 łyżek powideł śliwkowych

SOS BIAŁY

  • 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego
  • 1 ogórek zielony, długi
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml jogurtu typu greckiego

Pietruszkę i koperek drobno siekamy. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

SOS TSATZIKI z KAPARAMI

duży jogurt grecki lub bałkański
pół ogórka świeżego
ok.3 łyżek szczypiorku
ząbek czosnku
kapka oliwy
sól, pieprz
łyżeczka kaparów

Ogórek ścieramy bez skórki, szczypiorek siekamy, czosnek wyciskamy, kapary drobniutko siekamy lub wyciskamy w wyciskarce do czosnku. Łączymy z jogurtem plus troszkę oliwy, sól, pieprz. Można dodać troszkę soku z cytryny lub zagęścić serkiem śmietanowym.
Kapary wspaniale wzbogacają smak sosu. Jeśli spróbujecie z kaparami, nigdy już nie wystarczą wam zwykłe zaziki.

SOS WINEGRETE DO SAŁATY

Pyszny sos Iwony do sałaty, robiony błyskawicznie. Ważne: sałata ma być sucha, wtedy sos świetnie się rozprowadza i oblepia listki.

Wymieszać oliwę z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i dosłodzić miodem w płynie. Polać sałatę i rozprowadzić sos po listkach. Oprószyć na patelni ziarna dyni aż będę chrupkie i zaczną strzelać. Posypać nimi sałatę.

Uwaga: jak jest za dużo octu balsamicznego, to sos może być gorzki.

Klasyczne proporcje: 4 do 1, czyli 4 miarki oliwy + 1 miarka octu lub soku z cytryny

Podstawowe składniki:

– oliwa extra vergine

– ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.

– musztarda, czosnek, poszatkowana drobno szalotka –  dla nadania ostrości

– szczypta soli i cukru (lub miodu)

WYKONANIE

Krok 1 – rozpuszczenie soli i cukru w occie lub soku z cytryny

Krok 2 – dodanie pozostałych składników, np. musztardy, posiekanych lub suszonych ziół, cebulki, zmiażdżonego czosnku i dokładnie wymieszanie

Krok 3 – dodanie oliwy i dokładne wymieszanie, by składniki się połączyły i powstała emulsja

Do mieszania stosuję małą trzepaczkę do piany. Gdy robię większą ilość sosu,  używam po prostu słoika ze szczelną nakrętką.

DRESSING cytrynowy firmy Monini:
  • Sól, pieprz
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml oliwy Delicato
  • Mix sałat i warzyw
SOS Vinaigrette MONINI:
100 ml oliwy classico + 50 ml octu balsamicznego + sól i pieprz
OLIWA stopniowanie aromatu DELICATO (umiarkowany) – CLASSICO (pełny i harmonijny) – GRAN FRUTTATO (wyrazisty) ——SOS

Ziemniaki z grilla z boczkiem i z serem

Ziemniaki w mundurkach podgotowujemy wcześniej w wodzie lub na parze.

Tak przygotowane kroimy na połówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub miski. Posypujemy pieprzem i solą oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość mieszamy. Doprawione ziemniaki kładziemy na grill i pieczemy. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, aby się nie spaliły.

Ser camembert z grilla z żurawiną

 

 

Ziemniaki z grilla jako szaszłyki z oddaszfartucha. Nakłada je na szampurę.

Szampura / szpadki do szaszłyków – najlepsze metalowe i spłaszczone, wtedy potrawy nie przesuwają się podczas obracania.

 

Marynata 1

Składniki:
• 100 ml oliwy
• Chili (według uznania)
• Łyżka miodu
• Łyżka sosu sojowego
• Czosnek (do smaku)
Marynata 2 – sok ananasowy z puszki

 

Skrzydełka z grilla proste:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku (roztartego)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Skrzydełka z grilla z miodem i słodką musztardą

  • 1 kg skrzydełek
  • 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie
Przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku i olej wymieszać razem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć skrzydełka i zostawić na kilka godzin. Miód i musztardę wymieszać razem. Skrzydełka grillować, w trakcie smarując je miodem z musztardą.

Polędwiczki z grilla:

Grillować krótko, bo stwardnieją. Zamarynować w: miód, czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, musztarda.

Żeberka z grilla:

Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka pieprzu i słodkiej papryki

Marynata do żeberek

Marynata do żeberek jest bardzo prosta. Dwie łyżki musztardy, łyżeczkę miodu, 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego LUB płaska łyżeczka soli, po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz słodkiej papryki oraz 4 ząbki czosnku. Żeberka dokładnie obtocz w marynacie. Naczynie szczelnie zakryj np. folią i odłóż do lodówki na min. 12 godzin.

Ładny płat żeberek wieprzowych podziel na paski podobnej wielkości, tak by w każdym kawałku przez środek przechodziła jedna kostka.

Żeberka wyjmij z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem. Grill rozgrzej do temperatury min. 200 stopni. Kawałki żeberek układaj obok siebie. Aby żeberka były soczyste i idealnie wypieczone temperatura powinna być dość wysoka. Żeberka pieką się u mnie od 20-25 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *