Przepis i zdjęcie z kulinarneprzeboje.pl
Filety z kurczaka pieczone na młodej kapuście
- filet z piersi kurczaka – ok. 700 g
- do doprawienia kurczaka: papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
- ok. 200 g wędzonego boczku w plasterkach
- młoda kapusta (główka)
- cebula
- 200 ml bulionu / wody
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- do sosu: cukier, szczypta pieprzu chilli cayenne, sól i pieprz
- koperek
Kapustę poszatkować. Cebulę zeszklić na oleju. Filety podzielić na plastry, doprawić. Każdy filet owinąć dokładnie plastrami boczku i podsmażyć na patelni.
Naczynie żaroodporne natłuścić, na dnie ułożyć kapustę, posypać koperkiem oraz podsmażoną cebulką. Przemieszać.
Bulion podgrzać, dodać śmietankę, koncentrat, cukier, chilli, sól i pieprz. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać kapustę. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka owinięte w boczek.
Piec 25 w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez przykrycia, a potem 15 minut z przykryciem.
Uwaga, dużo sosu powstaje, niech trochę odparuje.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.