Filet z kurczaka z boczkiem na młodej kapuście

Przepis i zdjęcie z kulinarneprzeboje.pl

Filety z kurczaka pieczone na młodej kapuście

  • filet z piersi kurczaka – ok. 700 g
  • do doprawienia kurczaka: papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
  • ok. 200 g wędzonego boczku w plasterkach
  • młoda kapusta (główka)
  • cebula
  • 200 ml bulionu / wody
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do sosu: cukier, szczypta pieprzu chilli cayenne, sól i pieprz
  • koperek

Kapustę poszatkować. Cebulę zeszklić na oleju. Filety podzielić na plastry, doprawić. Każdy filet owinąć dokładnie plastrami boczku i podsmażyć na patelni.

Naczynie żaroodporne natłuścić, na dnie ułożyć kapustę, posypać koperkiem oraz podsmażoną cebulką. Przemieszać.

Bulion podgrzać, dodać śmietankę, koncentrat, cukier, chilli, sól i pieprz. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać kapustę. Na wierzch poukładać kawałki kurczaka owinięte w boczek.

Piec 25 w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez przykrycia, a potem 15 minut z przykryciem.

Uwaga, dużo sosu powstaje, niech trochę odparuje.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.