Piza domowa Margherita Menu Dorotki

SKŁADNIKI NA 1 PIZZĘ:

  • Średnica blachy – 30 cm.
  • 200g mąki pszennej, typ 00 (plus mąka do podsypania)
  • 100ml wody o temperaturze 35’C
  • 5 g świeżych drożdży (lub 2 g drożdży suszonych lub 1,5 g instant)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

SKŁADNIKI NA SOS DO 1 PIZZY:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub klika listków świeżej

DODATKI NA 1 PIZZĘ:

  • 125 g sera mozzarella z zalewy
  • garść czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii jeśli ktoś lubi oregano do doprawienia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *