Wymyślony przez włoskiego szefa kuchni (o imieniu, oczywiście, Alfredo), oryginalne składał się wyłącznie z masła i parmezanu. W wersji amerykańskiej dodano do niego śmietankę i czosnek. I jest boski. Można dodać trochę smażonego albo pieczonego kurczaka i wyjdzie z tego pełny posiłek.
SOS ALFREDO
- makaron tagliatelle – 250 g
- masło – 50 g
- grana padano / parmezan / pecorino – 70 g
- czosnek – 2 ząbki w plastrach
- sól – 2 szczypty
- pieprz czarny, mielony – 2 szczypty
Rozgrzewamy – ale nie smażymy – masło plus czosnek plus pieprz. Dodajemy do masła małymi porcjami ok. dwóch małych łyżek wazowych wody z gotowania makaronu (skrobia). Mieszamy. Mieszamy z makaronem. Wyłączamy gaz, wtedy dodajemy ser, mieszamy aż się rozpuści.
Opcjonalnie: Dodajemy garść surowych pieczarek i kilka surowych listków szpinaku. Jeszcze więcej pieprzu.
DODATKOWO (OPCJONALNIE)
- pieczarki – 80 g
- szpinak baby – 2 garście
- sok z cytryny
- kurczak
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.
KROK 3: DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU
Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.
KROK 4: DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.
Dodajemy ser grana padano i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i porwane na kawałki liście szpinaku. Mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.
https://youtu.be/q0ZYfV3yMvg