UWAGA: trzega dokładnie trzymać się proporcji wagi makaronu do ilości sosu. Robienie na oko powoduje, że sosu jest za mało, albo makaron pływa w sosie.
Wymyślony przez włoskiego szefa kuchni Alfredo, oryginalnie składał się wyłącznie z masła i parmezanu. W wersji amerykańskiej dodano do niego śmietankę i czosnek. I jest boski. Można dodać trochę smażonego albo pieczonego kurczaka i wyjdzie z tego pełny posiłek.
Według Jagody i Światka wystarczy po 100 g na osobę, czyli niecała miseczka. 125 to za dużo.
SOS ALFREDO proporcje na dwie osoby (po 125 g na osobę):
- makaron tagliatelle – 250 g
- masło – 50 g
- grana padano / parmezan / pecorino – 70 g
- czosnek – 2 ząbki w plastrach
- sól – 2 szczypty
- pieprz czarny, mielony – 2 szczypty
- 2 małe łyżki wazowe wody z gotowania makaronu
Rozgrzewamy – tylko rozgrzewamy, nie smażymy!! – masło plus czosnek plus pieprz. Dodajemy do masła małymi porcjami ok. 2 małe łyżki wazowe wody z gotowania makaronu (skrobia). Mieszamy. Mieszamy z makaronem. Wyłączamy gaz, wtedy dodajemy ser, mieszamy aż się rozpuści.
To samo na 1 osobę:
- makaron 125g
- masło 25 g
- ser 35 g
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz, łyżka mała wazowa wody
Na 3 osoby:
- makaron 375 g
- masło 75 g
- ser 105 g
- czosnek 3 ząbki
- sól, pieprz, 3 małe łyżki wazowe wody z makaronu
Opcjonalnie: Dodajemy garść surowych pieczarek i kilka surowych listków szpinaku. Jeszcze więcej pieprzu.
DODATKOWO (OPCJONALNIE, na 2 osoby)
- pieczarki – 80 g
- szpinak baby – 2 garście
- sok z cytryny
- kurczak
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.
KROK 3: DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU
Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.
KROK 4: DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.
Dodajemy ser grana padano i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i porwane na kawałki liście szpinaku. Mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.
https://youtu.be/q0ZYfV3yMvg
Najnowsze komentarze