Sos włoski Alfredo do makaronu wąskie wstążki tagliatelle Okrasa

UWAGA: trzega dokładnie trzymać się proporcji wagi makaronu do ilości sosu. Robienie na oko powoduje, że sosu jest za mało, albo makaron pływa w sosie. 

Wymyślony przez włoskiego szefa kuchni Alfredooryginalnie składał się wyłącznie z masła i parmezanu. W wersji amerykańskiej dodano do niego śmietankę i czosnek. I jest boski. Można dodać trochę smażonego albo pieczonego kurczaka i wyjdzie z tego pełny posiłek.

Według Jagody i Światka wystarczy po 100 g na osobę, czyli niecała miseczka. 125 to za dużo.

SOS ALFREDO proporcje na dwie osoby (po 125 g na osobę):

  • makaron tagliatelle – 250 g
  • masło – 50 g
  • grana padano / parmezan / pecorino – 70 g
  • czosnek – 2 ząbki w plastrach
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny, mielony – 2 szczypty
  • 2 małe łyżki wazowe wody z gotowania makaronu

Rozgrzewamy – tylko rozgrzewamy, nie smażymy!! – masło plus czosnek plus pieprz. Dodajemy do masła małymi porcjami ok. 2 małe łyżki wazowe wody z gotowania makaronu (skrobia). Mieszamy. Mieszamy z makaronem. Wyłączamy gaz, wtedy dodajemy ser, mieszamy aż się rozpuści.

To samo na 1 osobę:

  • makaron 125g
  • masło 25 g
  • ser 35 g
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, pieprz, łyżka mała wazowa wody

Na 3 osoby:

  • makaron 375 g
  • masło 75 g
  • ser 105 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz, 3 małe łyżki wazowe wody z makaronu

Opcjonalnie: Dodajemy garść surowych pieczarek i kilka surowych listków szpinaku. Jeszcze więcej pieprzu.

DODATKOWO (OPCJONALNIE, na 2 osoby)
  • pieczarki – 80 g
  • szpinak baby – 2 garście
  • sok z cytryny
  • kurczak

KROK 1:  GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.

KROK 3: DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU

Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.

KROK 4: DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.

Dodajemy ser grana padano i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i porwane na kawałki liście szpinaku. Mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.

https://youtu.be/q0ZYfV3yMvg

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *