Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości
– 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego
– 5-7 łyżek bułki tartej
– 1 jajko
-1 czubata łyżeczka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego
– pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– 2 płaskie łyżki mąki
– olej do smażenia
– 1 łyżka sosu worcester
– żurawina do podania klopsików
Przygotowanie:
- Przygotuj masę na pulpety, do miski dodaj mięso, drobno posiekany boczek, bułkę tartą, jajko, sol, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Wymieszaj całość aby stworzyć jednolitą masę. Uformuj malutkie pulpeciki.
- Smaż pulpety na gorącej patelni za jednym razem lub jeśli patelnia jest mniejsza podziel je na dwie części. Muszą być obsmażone z każdej strony.
- Mąkę wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około 10-12 minut aż sos zgęstnieje i dobrze się podgrzeje.
- Klopsiki wyłóż na talerze razem z puree i warzywami, dodaj też po łyżce słodkiej żurawiny na porcję lub więcej jeśli lubisz.
Poniżej oryginalny przepis opublikowany przez Ikeę w czasie koronowirusa.
- 500 g mielonej wołowiny,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku,
- 100 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek stołowych pełnotłustego mleka
Na sos:
- odrobina oleju,
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 150 ml bulionu wołowego,
- 150 ml śmietanki,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Klopsiki:
- Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
- Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
- Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
- Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
- Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi. Smacznego!
PRZEPIS OD GRZEGORZ Z MNIAM MNIAM:
Przygotowanie tych słynnych na całym świecie klopsików nie jest trudne ani czasochłonne (najwięcej czasu, czyli dosłownie kilka minut zajmuje ich formowanie). Swój smak zawdzięczają zeszklonej cebuli, kwaśnej śmietanie i odrobinie cukru – ale uwaga, cukier NIE sprawia, że są słodkie, a po prostu „podkręca” ich smak. Są niezwykle soczyste – bo w mojej wersji są wpierw ugotowane, a potem krótko obsmażone na maśle wymieszanym z olejem. I to właśnie ich tajemnica 🙂 Niewielka, ale efekt jest wspaniały 🙂
Składniki na szwedzkie klopsiki (kottbullar) z pysznym sosem
1/2 kg mielonego mięsa – najlepiej po połowie wieprzowiny i wołowiny
1 bułka kajzerka
4 łyżki mleka
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
sos:
1 szklanka mięsnego bulionu
2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany minimum 18%
1 czubata łyżka pszennej mąki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
do smażenia:
4 łyżki oleju
1 czubata łyżka masła
Najnowsze komentarze