Skrzydełka ogniste z przyprawą Kamis i miodem

18 lipca 2022

Byli Tymkowie, Kasia i Florek, Justyna i Nuno. Na 8 dorosłych osób plus Jagoda (Jaśminy nie było) poszło 4 kilo skrzydełek i 3 opakowania  karkówki!!!

Liczyć po 1 tacce skrzydełek (= ok. 1/2 kilo) na osobę plus (ewentualnie) 1 dodatkowa na górkę. 1 OPAKOWANIE PRZYPRAWY KAMIS NA 2 OPAKOWANIA SKRZYDEŁEK.

Bardzo smaczne, odrobinę pikantne. Podałam z sosem barbecue. Dwa opakowania skrzydełek leżały całą noc w 1 w przyprawie Kamis plus 2 łyżki oleju. Piekłam normalnie w brytfannie, nie na blasze.

Na 10 minut przed końcem pieczenia skrzydełka posmarować miodem!

Podaje się ze słupkami świeżych warzyw, najlepszy jest seler naciowy.

Piec około 1 godziny w 200 stopniach, potem 0,5 godziny w 245 st., żeby się zrumieniły. Bez wody.

Obie przyprawy poniżej smakują prawie identycznie. KAMIS lepszy.

Dziś na grillu Nuno upiekł na blasze skrzydełka z przyprawą Kamis i przyprawą Kotanyi Kentucky Wings dla porównania. Chyba nie ma żadnej różnicy w smaku. Pyszne, chyba Kamis trochę lepsze, zwłaszcza posmarowane na końcu pieczenia miodem). Z selerem naciowym pyszne.

TA TAJLANDZKA PRZYPRAWA JEST MDŁA I BEZ SMAKU, NIE KUPOWAĆ!

 

 

xxxx

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.