Sałatka nicejska

Sałatka nicejska z tuńczykiem i sosem winegret to klasyka kuchni francuskiej.

SAŁATKA NICEJSKA

  • miks sałat – 1 opakowanie
  • jaja – 2 szt.
  • ziemniaki sałatkowe – 2-3 szt.
  • mrożona fasolka szparagowa – 100 g
  • tuńczyk w oleju – 1 puszka
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść
  • czerwona cebula – ½ szt.
  • czarne oliwki – 1 garść
  • filety anchois (opcjonalnie) – 1-2 szt.

WINEGRET

  • ocet winny lub sok z cytryny – ½ szklanki
  • czosnek – 1 ząbek
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • sól, pieprz

 

Tutaj link do przepisy Olgi Smile:

Przepis z przebojów kulinarnych

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.