Cezar – głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan.
Sałatkę cezar najczęściej podaje się z grzankami. Mogą to być małe, kwadratowe, chrupiące grzanki typu croutons, którymi posypuje się sałatkę albo pieczone bagietki serwowane oddzielnie jako dodatek.
Tradycyjnym jej składnikiem jest SOS WORCESTERSHIRE!
Sos cezar:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sałatę rzymską posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy.
- Do miseczki przełóż majonez, dodaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, sos worcestershire.
- Czosnek wyciśnij w wyciskarce i również dodaj.
- Wsyp tarty parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Sos powinien mieć podobną konsystencję do majonezu. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.
SAŁATKA CEZAR KAROLA OKRASY
- pierś kurczaka – 2 szt.
- olej słonecznikowy, sól, pieprz
- sałaty rzymskie mini – 2 szt.
SOS NA ŻÓŁTKACH JAJ
- żółtka jaj – 2 szt.
- musztarda Dijon – 1 łyżeczka
- ocet winny – ½ łyżeczki
- filety anchois – 2 szt.
- czosnek – ½ ząbka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek – ½ szklanki
- olej z anchois – kilka kropel
- natka pietruszki – ½ pęczka
- sok wyciśnięty z cytryny – kilka kropel
- ser parmigiano reggiano – 25 g
- białe wytrawne wino – 25 ml
SOS NA MAJONEZIE
- majonez – 4 łyżki
- czosnek – ½ ząbka
- filety anchois – 2 szt.
- olej z anchois – kilka kropel
- natka pietruszki – ½ pęczka
- sok wyciśnięty z cytryny – kilka kropel
- ser parmigiano reggiano – 25 g
- białe wytrawne wino – 25 ml
GRZANKI
2 kajzerki + oliwa
Poniżej inna wersja Okrasy, sałatka a la cesar.
https://youtu.be/oSUaTA4h5NE
Poniżej wersja Tomka Strzelczyka:
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.