Sałatka cezar

Cezar – głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan.

Sałatkę cezar najczęściej podaje się z grzankami. Mogą to być małe, kwadratowe, chrupiące grzanki typu croutons, którymi posypuje się sałatkę albo pieczone bagietki serwowane oddzielnie jako dodatek.

Tradycyjnym jej składnikiem jest SOS WORCESTERSHIRE!

Sos cezar:

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny lub octem winnym oraz z sosem worcestershire. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sałatę rzymską posiekać, wymieszać z połową sosu, wyłożyć do salaterek lub talerzy.

Sos cezar – jak zrobić?
  1. Do miseczki przełóż majonez, dodaj oliwę, musztardę, sok z cytryny, sos worcestershire.
  2. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i również dodaj.
  3. Wsyp tarty parmezan i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Sos powinien mieć podobną konsystencję do majonezu. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.

 SAŁATKA CEZAR KAROLA OKRASY

  • pierś kurczaka – 2 szt.
  • olej słonecznikowy, sól, pieprz
  • sałaty rzymskie mini – 2 szt.

SOS NA ŻÓŁTKACH JAJ

  • żółtka jaj – 2 szt.
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • ocet winny – ½ łyżeczki
  • filety anchois – 2 szt.
  • czosnek – ½ ząbka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • olej z anchois – kilka kropel
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • sok wyciśnięty z cytryny – kilka kropel
  • ser parmigiano reggiano – 25 g
  • białe wytrawne wino – 25 ml

SOS NA MAJONEZIE

  • majonez – 4 łyżki
  • czosnek – ½ ząbka
  • filety anchois – 2 szt.
  • olej z anchois – kilka kropel
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • sok wyciśnięty z cytryny – kilka kropel
  • ser parmigiano reggiano – 25 g
  • białe wytrawne wino – 25 ml

GRZANKI

2 kajzerki + oliwa

Poniżej inna wersja Okrasy, sałatka a la cesar.

https://youtu.be/oSUaTA4h5NE

Poniżej wersja Tomka Strzelczyka:

 

 

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.