Składniki:
- 2 duże pomidory, umyte, pokrojone na grube plastry, bez skóry
- 1 ogórek, umyty, pokrojony w półtalarki, pozbawiony pestek – nie chcemy w sałatce za dużo sosu
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 2-3 zielone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w paski
- sól
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 10 greckich czarnych oliwek
- 1/2 słoika kaparów – nie powinny być za słone
- 150 g sera feta, pokrojonego w dużą kostkę
- oregano suszone, oregano świeże do dekoracji
Z wakacji na Rodos wynika, że:
Sałatkę grecką (horiatiki) podają z plastrem fety położonym na wierzchu, nie wkrojonym.
SKŁAD SAŁATKI GRECKIEJ PO GRECKU u greckiej gospodyni:
pomidory, cienkie paski papryki, cieniutkie paski cebulki nieostrej, ogórek, oliwki i feta. Plus oliwa i ocet. NIE MA SAŁATY, może nie być ogórka, może być kapusta – zależy co się ma na składzie.
Główna przyprawa to oregano. Natomiast sera jest mało!! Dosłownie pasek na dużą miskę położony na wierzchu.
Sałatka grecka wiejska, (ngr. χωριάτικη σαλάτα – choriatiki salata, IPA: [xorˈjatiki saˈlata]), dosł. „wiejska sałatka” – tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie.
W wersji z Grecji: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, oliwa, ser feta (w lokalach – w plastrze, feta po grecku – plaster), niekiedy dodaje się oliwki brązowe, czasem także zielone. Zieloną, słodką paprykę w plastrach, kapary, anchois, oraz obowiązkowo – jako przyprawę – oregano. Sałatka ta w różnych wariantach (np. z sałatą, octem winnym, serem feta pokrojonym w kostkę) jest serwowana powszechnie, także w restauracjach typu fast-food.
W 7.27 minucie filmu ( musaka) pokazują grecką sałatkę.
Najnowsze komentarze