Prawdziwa sałatka grecka

Składniki:

  • 2 duże pomidory, umyte, pokrojone na grube plastry, bez skóry
  • 1 ogórek, umyty, pokrojony w półtalarki, pozbawiony pestek – nie chcemy w sałatce za dużo sosu
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 2-3 zielone papryki, umyte, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w paski
  • sól
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 greckich czarnych oliwek
  • 1/2 słoika kaparów – nie powinny być za słone
  • 150 g sera feta, pokrojonego w dużą kostkę
  • oregano suszone, oregano świeże do dekoracji

Z wakacji na Rodos wynika, że:

Sałatkę grecką (horiatiki) podają z plastrem fety położonym na wierzchu, nie wkrojonym.

SKŁAD SAŁATKI GRECKIEJ PO GRECKU u greckiej gospodyni:

pomidory, cienkie paski papryki, cieniutkie paski cebulki nieostrej, ogórek, oliwki i feta. Plus oliwa i ocet. NIE MA SAŁATY, może nie być ogórka, może być kapusta – zależy co się ma na składzie.

Główna przyprawa to oregano. Natomiast sera jest mało!! Dosłownie pasek na dużą miskę położony na wierzchu.

Sałatka grecka wiejska, (ngr. χωριάτικη σαλάτα – choriatiki salata, IPA: [xorˈjatiki saˈlata]), dosł. „wiejska sałatka” – tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie.

W wersji z Grecji: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, oliwa, ser feta (w lokalach – w plastrze, feta po grecku – plaster), niekiedy dodaje się oliwki brązowe, czasem także zielone. Zieloną, słodką paprykę w plastrach, kapary, anchois, oraz obowiązkowo – jako przyprawę – oregano. Sałatka ta w różnych wariantach (np. z sałatą, octem winnym, serem feta pokrojonym w kostkę) jest serwowana powszechnie, także w restauracjach typu fast-food.

W 7.27 minucie filmu ( musaka) pokazują grecką sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *