Potrawka z kurczaka w śmietanie Fricassee de Poulet

Potrawka – co to jest? zgodnie z wiki jest to danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny.

Potrawka z kurczaka (fricassee de poulet) w sosie z tłustej śmietanie, która doskonale wydobywa smak jego mięsa. Można z niej zrobić zapiekankę (cocotte).

Składniki:

– kurczak z Bresse, lub inny dobry kurczak z wolnego chowu, podzielony na osiem części
– 250 ml białego chardonay
– 100 gr małych cebulek
– 250 gr małych pieczarek
– pół litra śmietany kremówki
– 60 gr masła
– łyżka cukru
Przygotowanie:

    • Kurczaka obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na połowie masła (można to robić porcjami).
    • Mięso przełożyć do rondla, posolić i popieprzyć, zalać winem i pół litra wody. Dusić pod przykryciem około 20 minut.
    • W tym czasie na pozostałym maśle obsmażyć na małym ogniu pieczarki i obraną z łupin ale nie pokrojoną cebulę. Tuż przed końcem smażenia posypać cukrem.
    • Kurczaka wyjąć z garnka. Sos zredukować o połowę, dodać śmietanę i jeszcze raz zredukować.
    • Do rondla z sosem dodać pieczarki i cebulę, dusić 5 minut. Dodać kurczaka i jeszcze podgotować 2 minuty.

Cocotte de poulet et champignons, sauce suprême à l'estragon - * La table de Mina *

 

(Klasyczny przepis na kurczaka w śmietanie w wykonaniu samego Paula Bocuse)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *