Potrawka – co to jest? zgodnie z wiki jest to danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny.
Potrawka z kurczaka (fricassee de poulet) w sosie z tłustej śmietanie, która doskonale wydobywa smak jego mięsa. Można z niej zrobić zapiekankę (cocotte).
Składniki:
– kurczak z Bresse, lub inny dobry kurczak z wolnego chowu, podzielony na osiem części
– 250 ml białego chardonay
– 100 gr małych cebulek
– 250 gr małych pieczarek
– pół litra śmietany kremówki
– 60 gr masła
– łyżka cukru
Przygotowanie:
-
- Kurczaka obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na połowie masła (można to robić porcjami).
- Mięso przełożyć do rondla, posolić i popieprzyć, zalać winem i pół litra wody. Dusić pod przykryciem około 20 minut.
- W tym czasie na pozostałym maśle obsmażyć na małym ogniu pieczarki i obraną z łupin ale nie pokrojoną cebulę. Tuż przed końcem smażenia posypać cukrem.
- Kurczaka wyjąć z garnka. Sos zredukować o połowę, dodać śmietanę i jeszcze raz zredukować.
- Do rondla z sosem dodać pieczarki i cebulę, dusić 5 minut. Dodać kurczaka i jeszcze podgotować 2 minuty.
(Klasyczny przepis na kurczaka w śmietanie w wykonaniu samego Paula Bocuse)
Najnowsze komentarze