Polędwiczki po chińsku – składniki na 4 osoby
- polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
- sól, pieprz, trochę słodkiej papryki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czerwone, słodkie, świeże papryki
- ostra papryczka lub łyżeczka sproszkowanego chili jeśli ktoś lubi ostre potrawy (na dodaję szczyptę)
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- ew. biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm obranego, startego imbiru
- 4 łyżki oleju
na sos:
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
do posypania – posiekany szczypiorek, kolendra lub pietruszka
Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki, na zapałkę, cebulę w kostkę, por w cienkie półkrążki. Zetrzeć na drobnej tarce imbir, rozgnieść czosnek.
Mięso okroić z białych błon. Pokroić w półplasterki. Osolić, opieprzyć, oprószyć papryką i mąką ziemniaczaną.
Składniki sosu zmieszać w miseczce.
Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju i dobrze rozgrzać.
Wrzucić paprykę, marchewkę, cebulę i por, smażyć mieszając 3 minuty na ostrym ogniu. Dodać starty imbir i czosnek, smażyć jeszcze minutę.
Przełożyć warzywa na duży talerz.
Do woka lub patelni wlać drugą łyżkę oleju i smażyć mięso 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać do mięsa warzywa, wlać sos, przemieszać wszystko razem podgrzewając jeszcze ok. 2 minuty. Posypać siekaną zieleniną.
Podawać z ryżem lub makaronem sojowym, soba lub innym.
Źródło Blog na talerzu
Najnowsze komentarze