Placek lotaryński Quiche lorraine tarta – quiche

 

 

 

Quiche to wytrawna tarta (zapiekanka) na kruchym cieście – z wytrawnym nadzieniem i zalana jajeczno-śmietanową masą. Quiche lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej.

Quiche można zrobić z tego, co akurat mamy pod ręką. Do ciasta wystarczy mąka i masło, ewentualnie żółtko (ale niekoniecznie), a nadzienie robimy z tego, co się nawinie: mogą to być resztki mięsa z obiadu, lekko podsmażone pieczarki z cebulą, warzywa (bakłażan, cukinia, szpinak, papryka…), boczek itp. Nadzienie przyprawiamy do smaku ziołami i zalewamy masą z jajek roztrzepanych ze śmietaną, po czym zapiekamy. Quiche można podawać na zimno, ale najlepszy jest na gorąco.

Składniki:

– 150 gr przesianej mąki
– 3 jajka
– 75 gr masła
– 150 gr boczku pokrojonego w kostkę
– tarty ser (według uznania)
– pół szklanki śmietany kremówki
– szczypta gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • Z mąki, masła i jednego jajka zagnieść ciasto doprawiając szczyptę soli. Uformować kulę i odstawić na 2 godziny
    • Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Masłem wysmarować okrągłą formę (najlepiej forma do quiche lorraine, ale może być też tortownica o średnicy ok. 18 cm), wyłożyć ją ciastem i ponakłuwać widelcem. Ciasto obkroić, tak aby pasowało do tortownicy
    • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Boczek lekko podsmażyć i obsypać nim quiche. Można posypać ją także serem.
    • Pozostałe jajka zmieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Polać masą quiche. Piec ok. 25 minut.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

xxx

 

xxx

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *