Pizza z patelni Menu Dorotki plus pizza z tortilli

SKŁADNIKI na patelnię o średnicy mierzonej wewnątrz na dole 25 cm KONIECZNIE Z POKRYWKĄ i POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ.

SPÓD:

  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 g (ml) wody w temperaturze około 35’C
  • 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych instant

PIZZA Z SALAMI:

SOS POMIDOROWY:

  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 6%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • plasterki salami
  • ok. 75 g tartego sera (np. mozzarella lub gouda)
  • oregano do posypania gotowej pizzy

PIZZA „MOJA ULUBIONA”

SOS:

  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 1 ogórek kiszony
  • ok. 75 g tartego sera (np. mozzarella lub gouda)
  • oregano do posypania gotowej pizzy

Rozgrzewamy patelnię razem z pokrywką na małym gazie, żeby były ciepłe, ale nie gorące.

Po minucie mieszania w malakserze mamy fajne, miękkie ciasto. Na ciepłą patelnię rozsypujemy ok. 1/2 łyżeczki mąki. Na tej mące rozciągamy ciasto na patelni. Nie wałkujemy tylko rozciągamy rękoma i przewracamy na drugą stronę. Przykrywamy patelnię i pozwalamy ciastu wyrastać ok. 10 minut, nawet 15 minut.

Zaczynamy piec ciasto. Nastawiamy maksymalną moc kuchenki i podgrzewamy patelnię ze spodem przez 2-3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy moc o ok. 2/3 lub połowę mocy i dopiekamy ciasto przez kolejne 2-3 minuty. Podglądamy spód, czy jest upieczony, jeżeli tak, to odwracamy spód na drugą stronę i kładziemy sos i dodatki. Znów zamykamy patelnię i dalej podgrzewamy ok. 4-5 minut sprawdzając, w jakim stanie jest ser. Podnosimy pokrywkę i przecieramy ją ręcznikiem kuchennym, żeby pizza nie zamokła, bo wytwarza się wilgoć.

A poniżej pizza z tortilli:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.