SKŁADNIKI na patelnię o średnicy mierzonej wewnątrz na dole 25 cm KONIECZNIE Z POKRYWKĄ i POWŁOKĄ NIEPRZYWIERAJĄCĄ.
SPÓD:
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 100 g (ml) wody w temperaturze około 35’C
- 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych instant
PIZZA Z SALAMI:
SOS POMIDOROWY:
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego 6%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- plasterki salami
- ok. 75 g tartego sera (np. mozzarella lub gouda)
- oregano do posypania gotowej pizzy
PIZZA „MOJA ULUBIONA”
SOS:
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/3 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 1 ogórek kiszony
- ok. 75 g tartego sera (np. mozzarella lub gouda)
- oregano do posypania gotowej pizzy
Rozgrzewamy patelnię razem z pokrywką na małym gazie, żeby były ciepłe, ale nie gorące.
Po minucie mieszania w malakserze mamy fajne, miękkie ciasto. Na ciepłą patelnię rozsypujemy ok. 1/2 łyżeczki mąki. Na tej mące rozciągamy ciasto na patelni. Nie wałkujemy tylko rozciągamy rękoma i przewracamy na drugą stronę. Przykrywamy patelnię i pozwalamy ciastu wyrastać ok. 10 minut, nawet 15 minut.
Zaczynamy piec ciasto. Nastawiamy maksymalną moc kuchenki i podgrzewamy patelnię ze spodem przez 2-3 minuty. Po tym czasie zmniejszamy moc o ok. 2/3 lub połowę mocy i dopiekamy ciasto przez kolejne 2-3 minuty. Podglądamy spód, czy jest upieczony, jeżeli tak, to odwracamy spód na drugą stronę i kładziemy sos i dodatki. Znów zamykamy patelnię i dalej podgrzewamy ok. 4-5 minut sprawdzając, w jakim stanie jest ser. Podnosimy pokrywkę i przecieramy ją ręcznikiem kuchennym, żeby pizza nie zamokła, bo wytwarza się wilgoć.
https://aniagotuje.pl/przepis/pizza-z-patelni
Kudliński robi podpłomyka z garści mąki i wody i smaży na patelni. Bez drożdży.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.