Z podanych proporcji wyszło mi pół tego największego garnka, po przełożeniu dwa mniejsze słoiki i jeden duży.
UWAGA!
Moja papryka wyszła za ostra. Smaczna, ale smakuje jak papryka konserwowa z puszki. Trzeba mniej tego octu!
Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy. Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Paprykę odcedzamy, wodę wylewamy, mieszamy tylko musztardę z olejem, bez wody.
Nie trzeba pasteryzować !!! Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę. Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp. Z tej porcji wychodzą 4 słoiki po ok. 330ml.
SKŁADNIKI do wideo :
- 12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
- musztarda 250 -300 g ( sarepska i delikatesowa )
- 150 ml oleju
- 1 łyżka miodu
Zalewa:
- 150 ml octu 10 %
- 150 ml wody
- 6 liści laurowych
- 10 kulek pieprzu
- 2 kulki ziela
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
- Musztardę mieszamy z olejem i miodem.
- W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy.
- Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Źródło: www.polskoserbskiesmaki.blogspot.com
Najnowsze komentarze