Sałatka meksykańska fasola kukurydza

Wersja z Kuchni Lidla Karola Okrasy:

SAŁATKA Z FASOLI

  • 200 g czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • cukier brązowy
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżej kolendry

Posiekaną papryczkę chili łączymy w misce z bardzo drobno posiekanym czosnkiem, fasolą, kukurydzą, posiekaną kolendrą, skórką otartą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy.

Inna wersja

  • 200 g żółtego sera
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 por
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 czubate łyżki majonezu / jogurtu
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól, pieprz, listki kolendry/natki
  1. Ser i paprykę i ananasa pokroić w kostkę
  2. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Pora pokroić w plasterki, przelać wrzątkiem i odcedzić.
  4. Cebulę drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wstawić na pół/ godzinę do lodówki, żeby sałatka się przegryzła. Podać z natką pietruszki lub kolendrą.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.