Kurczak saute z białym winem to kurczak duszony po francusku wg przepisu Julii Child z książki Gotuj z Julią str. 90
- kilka części kurczaka (około 1,2-1,4 kg)
- masło i olej do smażenia
- łyżka siekanej szalotki
- 2/3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wina lub wermutu
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lub ziół prowansalskich
Zrumienić kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju i maśle. Białe mięso (skrzydełka, piersi), wymagające krótszej obróbki, zdjąć z patelni i odłożyć. Resztę doprawić, przykryć patelnię przykrywką i dusić jeszcze 10 minut odwracając raz na drugą stronę. Dodać odłożone uprzednio części. Dodać posiekaną szalotkę, bulion, wino i estragon. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 5-6 minut. Odwrócić na drugą stronę, polać mięso sosem z patelni. Dusić dalej aż będzie miękkie, w sumie przez około 25 minut.
Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek. Zebrać łyżką tłuszcz i odparować płyn do połowy objętości. Po zdjęciu z ognia dodać odrobinę masła smaku. Kurczaka polać sosem i podawać.
Kurczak saute z białym winem. Kiedy kurczak jest gotowy?
Mięso z udek i nóżek powinno być po naciśnięciu lekko sprężyste, a kiedy się je głęboko nakłuje, wypływające soki powinny mieć przejrzysty, żółty kolor.
Jeśli soki się nie wydzielają – mięso jest przesmażone. Ale pamiętaj, żeby nie przesadzić w drugą stronę: kurczak musi być usmażony w środku.
Najnowsze komentarze