Kurczak cacciatore po myśliwsku w sosie pomidorowym

Kurczak cacciatore to znane włoskie danie jednogarnkowe bardzo proste w przygotowaniu, bo tylko podsmaża się krótko mięso, a potem dusi w sosie pomidorowym. Można dodać grzybów, włoszczyzny, boczku, pieczarek, kapary, fileciki anchois.

Nie powiem, żebym była tym daniem jakoś zachwycona. Smak średni.

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka (lub inne dowolne części kurczaka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 1/2 szklanki czerwonego lub białego wina (opcjonalnie)
  • 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 1/4 szklanki oliwek czarnych bez pestek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano / rozmarynu / bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w rondlu. Dodaj kawałki kurczaka, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni. Wyjmij kurczaka i odłóż na bok.

W tym samym rondlu przesmaż 3-4 minuty cebulę, czosnek i paprykę, aż warzywa staną się miękkie.

Wlej wino, gotuj przez 2-3 minuty.

Dodaj do rondla pomidory, oliwki, oregano i rozmaryn. Wymieszaj, a potem włóż wyjętego uprzednio kurczaka.

Przykryj rondel i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut, aż kurczak będzie dobrze ugotowany i miękki.

Podawaj gorące, udekorowane świeżą bazylią.

Inna wersja:

Mięso obsmażamy na patelni tak by włókna się zamknęły. Najlepiej na oliwie i maśle. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Na patelnię wrzucamy pieczarki (większe kroimy na pół), smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy je do naczynia z kurczakiem. W razie potrzeby na patelnię dolewamy oliwę, wrzucamy boczek i cebulę, smażymy około 4 minuty. Dodajemy czosnek i posiekane anchois, smażymy minutę. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy passatę, kapary, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gorącym sosem zalewamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy oliwki. Podajemy z pieczywem.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.