PRZEPIS: Dla 4 osób Przygotowanie: 20 – 25 min. Gotowanie : 45 min. – 1 godz.
Można zrobić z kurczakiem.
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w średnią kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w średnią kostkę
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie paseczki / julienne
- 1 jabłko Granny Smith pokrojone w kostkę
- 1 chili – oko ptaka, z pestkami, lub bez
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek sułtańskich
- 0,5 l rosołu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 czubate łyżki jogurtu bałkańskiego
- kolendra, sól, pieprz
Wieprzowinę odrobinę posól i popieprz. Do garnka z gorącym tłuszczem wrzuć mięso i smaż je aż się zarumieni. Odłóż mięso na talerz. Do garnka wrzuć po kolei paprykę, cebulę, czosnek, imbir, jabłko i chili. Podsmaż 2-3 min. Następnie dodaj curry i kurkumę, podsmaż przez 1 minutę. Dodaj żurawinę, rodzynki i rosół. Następnie dodaj mięso, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu ok 35 – 45 min. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, duś pod przykrywką na wolnym ogniu ok.10 min. Na koniec dodaj jogurt bałkański i posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.
Najnowsze komentarze