Gulasz wieprzowy curry plus wersja z selerem naciowym

Gulasz bardzo smaczny, prosty do zrobienia.

Gulasz wieprzowy curry – przepis z bloga https://olalalchf.pl/

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego
  • 200g czerwonej papryki
  • 200g cebuli
  • 150g marchwi
  • 450 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • sól i pierz do smaku
  • sok z 1 limonki
  • 150 g mleka kokosowego lub śmietany 36%
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Gulasz wieprzowy curry – wykonanie: mięso pokroić w kostkę, natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso.

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce.

Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem z limonki.

Dodać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności można dolać wody.

Gdy mięso jest już miękkie, dodać fasolkę i gotować ok 7-10 minut aż będzie odpowiednio miękka.

Gulasz wieprzowy curry doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać mleczko kokosowe lub śmietanę oraz posypać natką pietruszki albo kolendrą.

—————————————————————————————————

Miałam trochę tej wieprzowiny curry w słoiku i pęczek selera naciowego. Selera udusiłam w mleczku kokosowym z dodatkiem papryki i fasolki szparagowej, połączyłam z mięsem i makaronem kokardki. Smaczne było.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *