Gulasz bardzo smaczny, prosty do zrobienia.
Gulasz wieprzowy curry – przepis z bloga https://olalalchf.pl/
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 60 g smalcu wieprzowego lub gęsiego
- 200g czerwonej papryki
- 200g cebuli
- 150g marchwi
- 450 g fasolki szparagowej mrożonej
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- sól i pierz do smaku
- sok z 1 limonki
- 150 g mleka kokosowego lub śmietany 36%
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
Gulasz wieprzowy curry – wykonanie: mięso pokroić w kostkę, natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem z limonki.
Dodać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności można dolać wody.
Gdy mięso jest już miękkie, dodać fasolkę i gotować ok 7-10 minut aż będzie odpowiednio miękka.
Gulasz wieprzowy curry doprawić do smaku, można opcjonalnie dodać mleczko kokosowe lub śmietanę oraz posypać natką pietruszki albo kolendrą.
—————————————————————————————————
Miałam trochę tej wieprzowiny curry w słoiku i pęczek selera naciowego. Selera udusiłam w mleczku kokosowym z dodatkiem papryki i fasolki szparagowej, połączyłam z mięsem i makaronem kokardki. Smaczne było.
Najnowsze komentarze