Przepis z Lidla
SKŁADNIKI
- 4 golonki, każda po mniej więcej 400-500 g
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
MARYNATA
- 250 ml piwa jasnego + 150 ml do podlewania podczas pieczenia
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- szczypta chili
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Golonki myjemy, wkładamy do sporego garnka, dodajemy przyprawy i wlewamy tyle wody, żeby przykryła golonki. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz, gotujemy do miękkości około 2, a nawet 3 godzin. Wyjmujemy i ostudzamy.
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i ustawiamy opcję grill. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 40 minut, co jakiś czas polewając wytwarzającym się podczas pieczenia sokiem oraz piwem.
Najnowsze komentarze