Quiche rukola suszone pomidory i szynka prosciutto KitchenAid

  • 2 g soli
  • 66,7 g niesolone masło, pokrojone w kostkę
  • 26,7 g ciepła woda
  • 4 jajka
  • 40 ml mleko
  • 33,3 ml gęsta śmietana
  • 53,3 g szynka prosciutto
  • 13,3 g rukola
  • 10,7 suszone pomidory
  • 1/3 łyżeczki sól
  • 1/3 łyżeczki pieprz

KROK 1

Umieść mąkę, szczyptę soli i masło w dzieży miksera stojącego z zamocowanym mieszadłem płaskim. Mieszaj z prędkością 2 przez około 2 minuty.

KROK 2

Gdy mieszanka nabierze struktury piasku, wymień mieszadło płaskie na hak. Stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto z prędkością 2.

KROK 3

Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione na gładko, uformuj je dłońmi w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

KROK 4

Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto, często obracając, aby nie przylepiło się do powierzchni.

KROK 5

Wyłóż ciastem formę o średnicy 20 cm i przytnij nożyczkami nadmiar ciasta. Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C i piecz przez 10 minut.

KROK 6

Wlej jajka, mleko i śmietanę do dzieży miksera stojącego z przymocowaną rózgą drucianą. Miksuj z prędkością 2 do połączenia wszystkich składników.

KROK 7

Poukładaj pomidory, rukolę i szynkę prosciutto równomiernie na upieczonym spodzie. Zalej masą jajeczną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 8

Piecz placek przez 30–35 minut w temperaturze 180°C.

https://www.kitchenaid.pl/recipes/placek-quiche-z-rukola-suszonymi-pomidorami-i-szynka-prosciutto/vip

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.