- 2 g soli
- 66,7 g niesolone masło, pokrojone w kostkę
- 26,7 g ciepła woda
- 4 jajka
- 40 ml mleko
- 33,3 ml gęsta śmietana
- 53,3 g szynka prosciutto
- 13,3 g rukola
- 10,7 suszone pomidory
- 1/3 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
KROK 1
Umieść mąkę, szczyptę soli i masło w dzieży miksera stojącego z zamocowanym mieszadłem płaskim. Mieszaj z prędkością 2 przez około 2 minuty.
KROK 2
Gdy mieszanka nabierze struktury piasku, wymień mieszadło płaskie na hak. Stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto z prędkością 2.
KROK 3
Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione na gładko, uformuj je dłońmi w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
KROK 4
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto, często obracając, aby nie przylepiło się do powierzchni.
KROK 5
Wyłóż ciastem formę o średnicy 20 cm i przytnij nożyczkami nadmiar ciasta. Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C i piecz przez 10 minut.
KROK 6
Wlej jajka, mleko i śmietanę do dzieży miksera stojącego z przymocowaną rózgą drucianą. Miksuj z prędkością 2 do połączenia wszystkich składników.
KROK 7
Poukładaj pomidory, rukolę i szynkę prosciutto równomiernie na upieczonym spodzie. Zalej masą jajeczną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 8
Piecz placek przez 30–35 minut w temperaturze 180°C.
https://www.kitchenaid.pl/recipes/placek-quiche-z-rukola-suszonymi-pomidorami-i-szynka-prosciutto/vip
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.