Sekretem idealnego omletu jest dobre ubicie jajek. Trzepaczką przez kilka minut lub blenderem ręcznym w kilka sekund. Później jajka lądują na patelni, gdzie nieustannie je mieszam okrężnymi ruchami, aż zaczniesz widzieć dno patelni. Rozprowadzam je po całej jej powierzchni. Posypuję parmezanem i smażę, aż omlet się lekko zetnie. Przechylam patelnię i z pomocą grawitacji oraz silikonowej szpatułki delikatnie zawijamy omlet w rulon. Francuscy szefowie kuchni natłuszczają go odrobiną masełka, aby lśnił.
1 porcja
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka masła + do natłuszczenia
- 3 łyżki startego parmezanu + do posypania
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przełóż jajka do miski i ubij je trzepaczką, aż będą mocno napowietrzone, 2 – 3 minuty. Alternatywnie możesz zblendować je blenderem ręcznym – zajmie to wtedy 15 sekund. Dopraw solą oraz pieprzem.
2. Rozgrzej nieprzywieralną patelnię o średnicy około 18 cm na umiarkowanym ogniu. Dodaj masło. Rozprowadź je po całej powierzchni patelni, natłuszczając ją.
3. Wlej roztrzepane jajka. Za pomocą silikonowej szpatułki nieustannie mieszaj masę, zaczynając od środka, jakbyś robił jajecznicę, około 2 minut. Gdy jajka będą już na tyle ścięte, że zaczniesz widzieć dno patelni, rozprowadź je po całej jej powierzchni. Posyp parmezanem i smaż, aż omlet się zetnie (ma być wciąż “mokry”), 1 – 2 minuty. Przechyl patelnię w stronę ci przeciwległą, z pomocą grawitacji oraz silikonowej szpatułki delikatnie zwiń omlet w rulon.
4. Przełóż na talerz. Natłuść omlet odrobiną masła, aby lśnił (tak by zrobił francuski szef kuchni). Posyp parmezanem i drobno pokrojonym szczypiorkiem, jeśli używasz. Podawaj z pieczywem skropionym oliwą extra virgin. Bon appetit!
Rady/porady
Chcesz, aby Twój omlet był jeszcze bardziej lux? Wymieszaj jajka z 1 łyżeczką pasty truflowej.
Żródło przepisu i zdjęcie: www.rozkoszny.pl
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.