Dobry pomysł na duży obiad dla całej rodziny.
- 800 g mięsa wieprzowego – schabowe / karkówka / łopatka
- 600 g ziemniaków
- 250 g żółtego sera gouda
- 150 świeżej mozzarelli
- 2 cebule
- czosnek
- 4 łyżki majonezu
- woda sól, pieprz do smaku
Kładziemy warstwami w naczyniu do zapiekania:
1. warstwa – ziemniaki – sól, pieprz, świeży tymianek, trochę oliwy. Wymieszać rękami, posypać mozarellą.
2. warstwa – kotlety obsmażyć na klarowanym maśle i położyć na ziemniakach
3. warstwa – posiekać i posolić cebulę z kilkoma łyżkami majonezu, dodać starty ser gouda, wymieszać jak sałatkę. Dolać trochę zimnej wody.
Wstawić na 45 minut do piekarnika 180 stopni. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i posypać żółtym serem (4. warstwa).
Zapiekać bez przykrycia aż do zrumienienia się.