Miałam usunąć ten przepis z bloga. Bo niestety po godzinie w piekarniku 185 st. ziemniaki były twardawe, większe kawałki wręcz niejadalne. Albo trzeba cieniej je pokroić, albo dłużej piec, albo i to i to. Na dole naczynia robi się zupa. Schab też niespecjalnie miękki. Ale zostawiam, bo w smak był dobry.
- Ziemniaki podgotować (upierdliwe) albo pokroić konsekwentnie w cieniutkie plasterki.
- Nie dodawać wody, redukować płyny, bo to zupa.
- Mięso może pokroić w cieniutkie kawałki, zadbać żeby było miękkie.
- Dłużej piec, albo w wyższej temperaturze.
Składniki.
- 800 g mięsa wieprzowego – schabowe / karkówka / łopatka
- 600 g ziemniaków
- 250 g żółtego sera gouda
- 150 świeżej mozzarelli
- 2 cebule
- czosnek
- 4 łyżki majonezu
- woda sól, pieprz do smaku
Kładziemy warstwami w naczyniu do zapiekania:
1. warstwa – ziemniaki – sól, pieprz, świeży tymianek, trochę oliwy. Wymieszać rękami, posypać mozarellą.
2. warstwa – kotlety obsmażyć na klarowanym maśle i położyć na ziemniakach
3. warstwa – posiekać w kostkę cebulę plus czosnek, dać parę łyżek majonezu, dodać garść sera (reszta sera czeka), posolić, wymieszać jak sałatkę. Nałożyć na kotlety.
Wstawić na 45 minut do piekarnika 180 stopni.
4. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i posypać pozostałym żółtym serem.
Zapiekać bez przykrycia do zrumienienia się.
Najnowsze komentarze