Francuska zapiekana ziemniaki i schab pod pierzynką cebulowo serową

Dobry pomysł na duży obiad dla całej rodziny.

  • 800 g mięsa wieprzowego – schabowe / karkówka / łopatka
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g żółtego sera gouda
  • 150 świeżej mozzarelli
  • 2 cebule
  • czosnek
  • 4 łyżki majonezu
  • woda sól, pieprz do smaku

Kładziemy warstwami w naczyniu do zapiekania:

1. warstwa – ziemniaki – sól, pieprz, świeży tymianek, trochę oliwy. Wymieszać rękami, posypać mozarellą.

2. warstwa – kotlety obsmażyć na klarowanym maśle i położyć na ziemniakach

3. warstwa – posiekać i posolić cebulę z kilkoma łyżkami majonezu, dodać starty ser gouda, wymieszać jak sałatkę. Dolać trochę zimnej wody.

Wstawić na 45 minut do piekarnika 180 stopni. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika i posypać żółtym serem (4. warstwa).

Zapiekać bez przykrycia aż do zrumienienia się.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *