Fasola z pieczonymi warzywami Samin Nosrat

Sałatka z fasoli i pieczonych warzyw, irańska, którą robi Samin Nosrat w filmie Netflixa Cztery składniki. Samin Nosrat wydała książkę o tym samym tytule (Salt fat acid heat. Cztery składniki). Sałatka na gorąco jest idealna dla wegetarian.

Kalafiora i brokuła KROIMY W PLASTRY. Każde warzywo pieczemy na innej blasze, nie razem. Warzywa nie mogą być na blasze stłoczone.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 marchewki
  • ½ papryczki chilli
  • ½ kg brukselki
  • ½ główki kalafiora
  • ½ główki brokułu lub kalafiora romanesco
  • 100-150 g fasoli
  • koperek, natka pietruszki, świeży rozmaryn, kilka gałązek tymianku
  • inne świeże zioła
  • oliwa
  • przyprawa Zatar (irańska mieszanka ziół)

Sos winegret:

  • szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną przez noc fasolę gotujemy na wolnym ogniu z solą, liśćmi laurowymi i oliwą z oliwek.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  3. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści. Kroimy na pół lub na ćwiartki, wrzucamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą i dokładnie mieszamy.
  4. Kalafiora i brokuła kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm, wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy je oliwą, posypujemy solą oraz obkładamy rozdartym na kawałki rozmarynem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, w połowie czasu przewracamy plastry warzyw na drugą stronę.
  5. Marchewki kroimy wzdłuż na 8 części. Wkładamy do miski wraz z papryczką chilli, polewamy oliwą. Posypujemy solą oraz gałązkami tymianku i wszystko dokładnie mieszamy. Wysypujemy na inną blachę do pieczenia i wkładamy na półkę w piekarniku pod kalafiorem. Pieczemy około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Brukselkę wysypujemy na blachę do pieczenia wraz z tymiankiem, wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Do sałatki robimy najprostszy sos winegret składający się z: posiekanej szalotki, soku z cytryny, oliwy z oliwek, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu do smaku.
  8. Ugotowaną fasolę wsypujemy do miski i polewamy winegretem, zostawiając połowę sosu na później. Dodajemy przyprawę zatar (robimy sami z prażonego sezamu, suszonego tymianku, oregano, majeranku i słodkiej papryki).
  9. Warzywa wyciągamy z piekarnika. Z brokuła i kalafiora wycinamy głąby i odkrajany różyczki.
  10. Sałatkę układamy na talerzach warstwowo: kalafior, brokuły, brukselka i marchew (chilli wyrzucamy). Na warzywa wysypujemy fasolę, a na koniec doprawiamy przyprawą zatar.
  11. Układamy na sałatkę świeże zioła i koperek. Sypiemy szczyptą soli gruboziarnistej. Przed samym podaniem polewamy resztą winegretu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *