Sałatka z fasoli i pieczonych warzyw, irańska, którą robi Samin Nosrat w filmie Netflixa Cztery składniki. Samin Nosrat wydała książkę o tym samym tytule (Salt fat acid heat. Cztery składniki). Sałatka na gorąco jest idealna dla wegetarian.
Kalafiora i brokuła KROIMY W PLASTRY. Każde warzywo pieczemy na innej blasze, nie razem. Warzywa nie mogą być na blasze stłoczone.
Składniki na 3-4 porcje:
- 3 marchewki
- ½ papryczki chilli
- ½ kg brukselki
- ½ główki kalafiora
- ½ główki brokułu lub kalafiora romanesco
- 100-150 g fasoli
- koperek, natka pietruszki, świeży rozmaryn, kilka gałązek tymianku
- inne świeże zioła
- oliwa
- przyprawa Zatar (irańska mieszanka ziół)
Sos winegret:
- szalotka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Namoczoną przez noc fasolę gotujemy na wolnym ogniu z solą, liśćmi laurowymi i oliwą z oliwek.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści. Kroimy na pół lub na ćwiartki, wrzucamy do miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą i dokładnie mieszamy.
- Kalafiora i brokuła kroimy w plastry o grubości około 1-2 cm, wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy je oliwą, posypujemy solą oraz obkładamy rozdartym na kawałki rozmarynem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, w połowie czasu przewracamy plastry warzyw na drugą stronę.
- Marchewki kroimy wzdłuż na 8 części. Wkładamy do miski wraz z papryczką chilli, polewamy oliwą. Posypujemy solą oraz gałązkami tymianku i wszystko dokładnie mieszamy. Wysypujemy na inną blachę do pieczenia i wkładamy na półkę w piekarniku pod kalafiorem. Pieczemy około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Brukselkę wysypujemy na blachę do pieczenia wraz z tymiankiem, wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do sałatki robimy najprostszy sos winegret składający się z: posiekanej szalotki, soku z cytryny, oliwy z oliwek, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu do smaku.
- Ugotowaną fasolę wsypujemy do miski i polewamy winegretem, zostawiając połowę sosu na później. Dodajemy przyprawę zatar (robimy sami z prażonego sezamu, suszonego tymianku, oregano, majeranku i słodkiej papryki).
- Warzywa wyciągamy z piekarnika. Z brokuła i kalafiora wycinamy głąby i odkrajany różyczki.
- Sałatkę układamy na talerzach warstwowo: kalafior, brokuły, brukselka i marchew (chilli wyrzucamy). Na warzywa wysypujemy fasolę, a na koniec doprawiamy przyprawą zatar.
- Układamy na sałatkę świeże zioła i koperek. Sypiemy szczyptą soli gruboziarnistej. Przed samym podaniem polewamy resztą winegretu.