Curry z soczewicą Beaty Pawlikowskiej

  • 2 garście małych brukselek
  • kawałek brokuła
  • 1 mała kapusta chińska bok choy
  • 4 małe ziemniaczki
  • 8 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 średni pomidor
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ćwierć łyżeczki soli himalajskiej
  1. Do garnka wlej około litra gorącej wody, zagotuj
  2. Brukselkę umyj, obierz zewnętrzne listki, podetnij ciemny koniec pieńka, dodaj do garnka. Kapustę podziel na liście, umyj, pokrój na paski, dodaj do garnka. Dodaj też ziemniaki pokrojone w  kostkę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę.
  3. Dodaj liście laurowe, pastę curry, kmin rzymski i garam masala. Wymieszaj, gotuj przez chwilę.
  4. Dodaj sól i soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę.
  5. Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez chwilę.
  6. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę.
  7. Dodaj brokuł pokrojony na małe kawałki.
  8. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zobacz na filmie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *